Nakon velike pobjede

Zbog Ronalda, dioničari Juventusa zadovoljno trljaju ruke: Cijena dionice skočila u nebo

Cijena dionice u srijedu u 12 sati iznosila je 1,428 eura,što je rast od 16,76 posto u odnosu na utorak
Cristiano Ronaldo slavi nakon pogotka
 Alberto Lingria / REUTERS

Nakon što je Cristiano Ronaldo sa svoja tri pogotka jučer odveo nogometni klub Juventus u četvrtfinale Lige prvaka, cijena dionice tog kluba, poznatog i pod nadimkom „Stara dama” skočila je u nebo, prenosi Bloomberg.

Naime, prema podacima portala MarketWatch, na kraju jučerašnjeg trgovanja na milanskoj burzi dionica Juventusa imala je vrijednost 1,228 eura, dok je danas ujutro na samom otvaranju burze dosegla rekordnih 1,502 eura. Iako je tijekom dana malo pala pa je danas u 12 sati iznosila 1,428 eura, riječ je o rastu od 16,76 posto u odnosu na utorak.

To je još jedan dokaz da europski nogometni klubovi koji su izlistani na burzi iznenađuju investitorsku zajednicu. Slično se, naime, dogodilo i nakon što je amsterdamski Ajax u drugom uzvratu neočekivano dotukao Real Madrid i tako izborio ulaz u četvrtfinale Lige prvaka, unatoč porazu u prvoj utakmici. Na dan njihova susreta, 5. ožujka, dionica Ajaxa vrijedila je 15,35 eura, dok je kraj trgovanja idućeg dana dočekala na 16,55 eura.

Pobjede u elitnom natjecanju kao što je Liga prvaka imaju značajne financijske posljedice, budući da svatko od četvrtfinalista prima nagradu od 10,5 milijuna eura, a u opticaju je i dodatnih 31 milijun eura za klubove koji se probiju dalje u turniru. Uspjeh u najprestižnijem europskom nogometnom natjecanju svakako je i dobra pregovaračka pozicija za suradnju sa sponzorima.

Inače, prema pisanju Bloomberga, rast vrijednosti Juventusove dionice dobre su vijesti za kompaniju Exor NV koja je u vlasništvu milijarderske obitelji Agnelli i koja trenutno u svojim rukama drži 64 posto vlasničkog udjela u „Staroj dami”. Ta obitelj u svom portfelju ima i dionice Ferrarija te Fiat Chrysler Automobilesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:55