Suočavanje sa stvarnošću

Završili ste fakultet, našli posao i kupili stan, no jeste li financijski odrasla osoba?

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.5.2018. u 11:51

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.5.2018. u 11:51

Zagreb, 291009.
ilustracija za stednju: novac, racuni, kasica prasica, financije, usteda.
Foto: Srdjan Vrancic / Jutarnji list
Srđan Vrančić / Hanza Media

Financijski odrasle osobe 20 posto svake plaće stavljaju u štednju

Možda ste odselili od roditelja, zaposlili se i sami vodite računa o porezima, no jeste li financijski odrasla osoba? Odgovorno raspolaganje novcem ne odnosi se na godine i nije uklesano u kamenu. Market Watch piše kako financijski odrasle osobe štede, kupuju promišljeno, žive nogama čvrsto na zemlji i znaju kada trebaju tražiti pomoć. Takve navike je dobro razviti što prije, bilo bi super da bar neke imate već po završetku fakulteta.

"Najodrasliji" financijski potez koji možete napraviti je početi štedjeti, točnije baš svaki mjesec staviti nešto sa strane. Novcem ćete doći do onoga što želite: sigurnosti i slobode. Kada svaki mjesec uštedite nešto nakon što platite fiksne troškove, proaktivno radite na dobrobiti svoje budućnosti.

Ako vas ideja izdvajanja od svake plaće izbezumljuje, počnite o tom novcu razmišljati kao o gotovini koja je tu kada će vam zatrebati. Ako kojim slučajem ostanete bez posla ta će vas štednja spasiti, a imat ćete i mogućnost promjene života, recimo selidbe u potpuno novi grad.

Financijski odrasle osobe paze na svaku potrošenu kunu i dobro promisle prije nego nešto kupe neku stvar. Dobro plaćen posao nakon fakulteta gdje ste većinu vremena živjeli na hrani iz menze i jeftinoj tjestenini, mnoge toliko zanese da počnu bjesomučno trošiti novac. Financijska planerica Therese Nicklas savjetuje kako prije svake kupnje, pogotovo veće, razmislimo treba li nam stvarno ta stvar ili samo želimo skrenuti pozornost s nekih problema ili se, možda, želimo dokazati prijateljima?

Nicklas savjetuje da slijedite pravilo 50/30/20 kada je riječ o vašoj plaći. Pola plaće otići će vam na troškove koje ne možete izbjeći, poput stanarine, računa i hrane, 20 posto stavite u štednju ili otplatite dugove, a s 30 posto radite što želite. Odrasli ste kada vam nije problem odreći se 30 posto kada računi i štednja to zahtijevaju.

Dobar pokazatelj da ste financijski odrasli je i iskreno upravljanje novcem. To znači da ste svjesni iznosa koji u svakom trenutku imate na računu i ne bježite od stvarnosti. Vodite računa o kreditima, dugovanjima i imajte na umu da što duže odgađate njihovo plaćanje, oni će u većini slučajeva biti sve veći. Dobro se raspitajte o iznosu novca koji vaš poslodavac uplaćuje u mirovinsko kako biste znali koliko godina trebate raditi za pristojnu starost.

No, financijski odrasle osobe znaju kada stati na loptu i priznati da trebaju pomoć. Ne rađamo se sa znanjem o svemu i lako je skrenuti na krivi put, pogotovo kada je o novcu riječ. Iako su uvijek bili tu kada vam treba savjet, vaši roditelji možda nisu prava adresa za savjet kada je riječ o financijama. Vrlo vjerojatno su prošli cijeli život s puno manje nego vi i neće razumjeti kako vam nije dovoljno novca. Pronađite financijskog savjetnika koji će vam dati kvalitetne dugoročne savjete za štednju. Nema ništa odraslije od priznavanja problema i traženja stručne pomoći.