Signalitics

Zaokret u vanjsko trgovinskoj politici Europske unije?

Zastave EU ispred sjedišta EK u Bruxellesu
 Profimedia, Panthermedia
ŠTO SE DOGODILO?

Vodeća osoba EU za vanjsku trgovinu, Cecilia Malmström istaknula je kako se EU mora zauzeti više za svoje kompanije uslijed agresivne vanjsko trgovinske politike Kine i rastućeg protekcionizma od strane SAD-a. Malström se osvrnula na spori napredak pregovora s Kinom oko otvaranja vrata europskim investicijama kao dokaz da EU ne iskorištava dovoljno svoju političku moć kako bi pružila podršku ekonomskim ciljevima.

Ursula von der Leyen, koja će uskoro stupiti na mjesto predsjednice Europske komisije, obećala je kako će reformirati EU u snažniji geopolitički faktor koji je sposoban zauzeti se za svoje interese na vanjskom tržištu. Njezine pripreme za preuzimanje nove pozicije tako su uključile i planove za snažniju regulaciju aktivnosti američkih tehnoloških kompanija. Istovremeno, u pripremi su i planovi koji će inozemnim kompanijama otežati natjecanje za dobivanje ugovora s javnim sektorom u EU u slučaju da ista prava nisu zajamčena kompanijama iz EU koje posluju u inozemstvu.

ŠTO TO ZNAČI?

Posljednji istupi vodećih ljudi unutar Europske uniju upućuju na zaokret u dosadašnjoj retorici Brisela s ciljem borbe sa sve snažnijim protekcionizmom u SAD-u, izlaskom Ujedinjenog kraljevstva iz EU te još uvijek zatvorenom kineskom ekonomijom, a nakon što je ekonomska izvedba u proteklih godinu dana pokazala koliku razinu štete isto uzrokuje za prerađivačku industriju i izvozni sektor.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Period od Drugog svjetskog rata do sada obilježila je kontinuirana eliminacija carina i trgovinskih prepreka. Trgovinska politika SAD-a se od dolaska predsjednika Trumpa na čelo zemlje okreće u smjeru sve većeg protekcionizma s uvođenjem carina na uvoz dobara svoja dva vodeća trgovinska partnera – Kine i EU. U Europi svjedočimo izlasku Velike Britanije iz EU te dosada neriješenim pitanjem budućih trgovinskih odnosa. Zaokret u politici Europske unije je jedino moguće rješenje za borbu s rastućim protekcionizmom na svjetskoj razini, ali u kratkom roku izgledno će uzrokovati dodatnu neizvjesnost po poslovanje kompanija unutar i izvan EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:24