Signalitics

Zahvaljujući navodima da FED usvaja blažu politiku, indeksi su u plusu tri dana zaredom

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Američki dionički indeksi u petak su zabilježili pozitivnu izvedbu treći uzastopni trgovinski dan uslijed špekulacija kako bi Fed mogao usvojiti nešto blažu politiku smanjenja svoje bilance, a sukladno navodima Wall Street Journala kako se isto razmatra od strane Fed-ovih članova.

Američki predsjednik Trump u petak je potpisao zakon kojim će se omogućiti ponovan rad dijela državne uprave koja je bila zatvorena u proteklih 35 dana, a usprkos činjenici da nije uspio osigurati sredstva za predloženu izgradnju zida na granici. Spomenuta objava nije imala značajnije implikacije na američke dioničke indekse kao niti na ostale vodeće financijske instrumente, a što ne iznenađuje s obzirom na skromnu reakciju tržišta kroz obustavu rada u proteklih mjesec dana.

Ifo indeks poslovne klime Njemačke neočekivano je pao sa 101,0 boda na 99,1 bod u siječnju ponajviše uslijed korekcije komponente očekivanja (sa 97,3 boda na 94,2 boda) s naglaskom na izvozno orijentirani prerađivački sektor.

Oporavak proizvodnje automobila nakon problema s novim emisijskim testiranjima trebao bi osigurati pozitivan rast u prvom kvartalu. Ipak, na umu treba imati kako indikator sentimenta izvozno orijentirane industrije zabilježio snažnu korekciju u proteklih dvanaest mjeseci prije svega uslijed usporavanja kineske potražnje.

U međuvremenu, kineska je vlada objavila nekoliko mjera ekonomskog stimulansa koje bi trebale spriječiti snažnije usporavanje rasta kineske ekonomije u toku ove godine. Podsjećamo kako je prošlotjedna objava PMI indikatora sentimenta eurozone za siječanj također uputila na nastavak nepovoljnih kretanja u eurozoni, a na silazne rizike po kretanje rasta upozorio je i ECB na posljednjoj press konferenciji.

Pred nama je zanimljiv tjedan s nizom objava ključnih ekonomskih indikatora te sastankom Vijeća Fed-a. Pritom još uvijek nije jasno hoće li u SAD-u biti objavljeni svi ekonomski indikatori prema planu, a s obzirom na obustavu rada dijela državne uprave u proteklih mjesec dana.

Bilo kako bilo, u srijedu bi trebali saznati prvu procjenu rasta američkog gospodarstva za četvrti kvartal 2018. godine gdje se očekuje anualizirana kvartalna stopa rasta od 2,6% godišnje nakon što je u trećem kvartalu zabilježen rast od 3,4%.

Isti dan na rasporedu je i sastanak Fed-a gdje se očekuje zadržavanje ciljane razine bazičnog kamatnjaka nepromijenjenom između 2,25% i 2,50%. Fed je na svom posljednjem sastanku usvojio očekivanja od još dva podizanja kamatnjaka u toku ove godine, no vjerujemo da će do istoga doći najranije u lipnju s obzirom na to da će Fed željeti procijeniti negativne učinke obustave rada dijela državne uprave na ekonomiju na koje je upozorio nekoliko puta u proteklim tjednima te razvoj događaja s Kinom gdje rok za postizanje novog trgovinskog sporazuma istječe početkom ožujka.

Očekujemo relativno opreznu retoriku Fed-a koja bi mogla imati pomalo negativne konotacije, a u skladu s nedavnim istupima vodećih članova te biti usmjerena na čekanje nadolazećih objava ekonomskih indikatora.

U petak je na rasporedu objava s američkog tržišta rada za siječanj koja ne bi trebala biti pod utjecajem nedavne obustave rada uprave budući da će zaposlenicima plaće biti isplaćene nakon ponovnog početka rada te se isti neće smatrati nezaposlenima. Tržište pritom očekuje rast zaposlenosti od oko 160 tisuća nakon što je ista snažno skočila za 312 tisuća u prosincu. Stopa nezaposlenosti bi pritom trebala marginalno kliznuti s 3,% na 3,8% budući da je rast u proteklom mjesecu bio uzrokovan višom stopom participacije za koju se očekuje stabilno kretanje.

U eurozoni će fokus investitora biti na prvoj objavi BDP-a za četvrti kvartal 2018. koja je na rasporedu u četvrtak i gdje se očekuje daljnje usporavanje rasta sa 1,6% godišnje na 1,2%.

U petak je na rasporedu objava potrošačkih cijena euro zone za siječanj gdje se očekuje usporavanje inflatornih pritisaka za dvije desetine na 1,4% godišnje uz zadržavanje kretanja bazične inflacije oko 1,0% godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:54