Dogovor s Upravom

Zabranili su im štrajk, ali na kraju su uspjeli: 'Pogledajte kolike smo povišice dobili'

Radnicima Same Deutz Fahr Žetelica Uprava je odlučila povećati plaće, a pojedinosti su dogovorene na sastanku u Italiji
Ilustracija
 Robert Fajt/CROPIX

Nakon neuspjelog štrajka, radnicima Same Deutz Fahr Žetelica Uprava je odlučila povećati plaće, a pojedinosti su dogovorene na radnom sastanku čelnika grupacije SDF i tvornice u Županji s predstavnicima sindikata, održanom proteklog petka u sjedištu SDF Grupe u Trevigliu u Italiji, piše Glas Slavonije.

Štrajk je počeo 9. siječnja i poslodavac ga je sudskim putem odmah pokušao osporiti kao nelegalan. Županijski sud u Vukovaru proglasio ga je zakonitim, no Vrhovni je sud prihvatio žalbu Uprave i zabranio štrajk. Radnici su se 8. veljače vratili na svoja radna mjesta i nastavili proizvodnju.

Tražili su povećanje bruto plaće od 740 kuna na svim razinama plus osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Predsjednik Štrajkaškog odbora i sindikalni povjerenik SDF Žetelica Marko Ivkošić tada je najavio da će odmah raskinuti Kolektivni ugovor i da radnici neće odustati od zahtjeva za povećanje plaća.

Nakon odluke Vrhovnog suda regionalni pravni povjerenik SSSH-a Mato Stanković najavio je podizanje ustavne tužbe zbog povrede ustavnog prava na štrajk i načela zakonitosti. Upozorio je da je njome povrijeđen Zakon o radu jer im je ograničeno pravo na štrajk zbog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora. Uprava ih je krajem prošlog tjedna pozvala na sastanak, a nakon višesatnih pregovora dogovor je ipak postignut, i to povećanje plaća na svim razinama iz Aneksa Kolektivnog ugovora iz travnja 2016., počevši s plaćom za ožujak 2019. godine, s isplatom u travnju.

- U Italiji smo se sastali s čelnicima grupacije i tvornice kombajna u Županji i dogovorili smo povećanje bruto plaće za ovu godinu u iznosu od 487,50 kuna na svim razinama, od sezonaca pa nadalje. A u sljedeće dvije godine povećanje za dodatnih 260 kuna, i to 112,50 kuna u sljedećoj i 150 kuna u 2021. godini. Riječ je o ukupnom povećanje bruto plaće za 750 kuna u tri godine, ističe Ivkošić. Povećanja obuhvaćaju i povećanje minimalne plaće za 2019., ali se ne primjenjuju na sve radnike u odjelu prodaje, kao ni na radnike koji imaju menadžerski ugovor.

- Štrajk nije uspio i morali smo prihvatiti uvjete koji su nam ponuđeni. Dogovoreno povećanje nije na način kako smo mi to tražili, ali opet je nekakav pomak i ipak možemo biti zadovoljni, kazao je Ivkošić. Dodaje da je u vrijeme štrajka tvornicu napustilo osam radnika koji nisu htjeli potpisati ugovore: - Cilj štrajka bio je ne samo veće plaće, nego i zadržati naše kvalificirane radnike, mlade ljude, a samim tim i opstojnost proizvodnje i kvalitetu kombajna, zaključio je Ivkošić za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:55