Signalitics

Zabilježen je pad dioničkih indeksa zbog ponovnog zaoštravanja trgovinske politike SAD-a

Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Europski i američki dionički indeksi dan su završili u crvenom teritoriju uslijed ponovnog zaoštravanja trgovinske politike od strane SAD-a. Naime, Trumpova administracija priopćila je kako će od danas početi naplaćivati carina na uvoz aluminija i čelika iz zemalja članica EU, Kanade i Meksika. Predsjednik Europske Komisije Juncker jučer je najavio kako će Europska Unija prema planu uvesti carinske protumjere na američke proizvode među kojima su i pojedina alkoholna pića, motocikli i maslac od kikirikija.

S druge strane Atlantika, populistička stranka FiveStar Movement i stanka krajnje desnice League postigle su jučer dogovor o formiranju vlade, što je smanjilo vjerojatnost održavanja novih izbora te dio tržišta očekuje kako bi se politička kriza mogla riješiti do kraja ovog tjedna.

Novi talijanski premijer trebao bi biti javnosti slabo poznati profesor javnog prava Giuseppe Conte. Kako bi se vlada mogla oformiti, talijanski predsjednik Mattarella mora prihvatiti ministre koje Conte tek treba predložiti. Uslijed navedenog, prinos na talijansku dvogodišnju obveznicu jučer je dodatno kliznuo za 81bb na razinu od 1,18%.

Prema jučer objavljenim podacima, inflacija eurozone ubrzala je u svibnju porastavši 1,9% godišnje nadmašivši time rast od 1,2% u travnju. Rast cijena nafte u prethodnom mjesecu imao je najsnažniji utjecaj na rast inflacije. S druge strane, 'core' inflacija koja isključuje volatilne stavke hrane i energije također je ubrzala rast na 1,1% godišnje u odnosu na rast od 0,7% u travnju. Dio analitičara smatra kako će navedeno ubrzanje rasta inflacije utjecati na završetak programa kvantitativnog otpuštanja od strane ECB-a u ovoj godini, a unatoč političkim događanjima u Italiji.

Prema u srijedu objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, BDP Hrvatske je zabilježio rast od 2,5% godišnje u prvom kvartalu, tek nešto iznad naših i konsenzus očekivanja rasta od 2,4% i 2,3%, respektivno. Istaknimo pritom kako su podaci za prijašnje kvartale zabilježili blage uzlazne revizije što dovodi do prosječnog rasta BDP-a od 2,9% u 2017. godini, a u odnosu na inicijalnu objavu od 2,8%.

Privatna potrošnja ostala je glavni pokretač rasta domaće ekonomije uz povećanje od 3,6% u prvom kvartalu, a nakon prosječnog rasta od 3,4% u 2017. godini. Spomenuta izvedba u skladu je s našim očekivanjima uslijed 26,6% godišnjeg povećanja stranih turističkih noćenja u istom periodu te niza faktora koji nastavljaju podupirati raspoloživi dohodak stanovništva kao što su niski inflatorni pritisci, ekspanzivna monetarna politika HNB-a koja zadržava kamatne stope na rekordno niskim razinama, oporavak kreditne aktivnosti te rast minimalnih plaća.

Umjereno usporavanje uvoza nije bilo dovoljno da kompenzira prvi pad izvoza roba i usluga od prvog kvartala 2013. godine, što je dovelo do produbljivanja negative kontribucije neto izvoza rastu. Istaknimo pritom kako u nastavku godine očekujemo nešto bolju izvedbu izvoza uslijed snažnog rasta naših glavnih trgovinskih partnera u regiji, solidne izvedbe eurozone i očekivanog rasta prihoda po osnovi turizma od oko 8% uslijed nadogradnje turističkih kapaciteta te percepcije Hrvatske kao sigurne destinacije. Državna potrošnja i rast investicija zadržali su stabilne stope rasta od 2,8%, odnosno 3,6% godišnje u skladu s prošlogodišnjom izvedbom.

U svijetlu navedenog zadržavamo naša očekivanja rasta domaće ekonomije od 2,8% u ovoj godini pri čemu glavni rizici proizlaze iz veličine usporavanja rasta eurozone, a posebice u vidu nedavnih snažnih političkih turbulencija u Italiji.

U 2019. očekujemo umjereno suporavanje rasta na 2,5% uslijed usporavanja rasta naših glavnih trgovinskih partnera. Dodatno, očekujemo usporavanje rasta privatne potrošnje uslijed očekivano viših razina inflacije i zaoštravanja financijskih uvjeta.

Crobex je u srijedu porastao za 0,18% uz solidan volumen od 8,3 mil HRK. Najtrgovanija je bila dionica INA d.d. (INA) čija je cijena kliznula za 1,21% na prometu od 3,0 mil HRK. Milijunski promet zabilježila je još tek dionica Zagrebačka Banka d.d. (ZABA) koja je porasla za gotovo 1% na prometu od 1,1 mil HRK. U toku ove godine cijena dionice ZABA-e porasla je za čak 16,5%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:15