Iznosi sve viši

Za stan koji je bio 350 eura sad se traži 400, a to je na godišnjoj razini 600 eura više

AUTOR:

  • Korana Sutlić

OBJAVLJENO:

3.11.2018. u 16:38

AUTOR:

  • Korana Sutlić

OBJAVLJENO:

3.11.2018. u 16:38

Marko Todorov / Hanza Media

Ilustracija

Tražene najamnine stanova u Zagrebu površine između 20 i 40 četvornih metara tijekom rujna su bile gotovo 14 posto više nego lani, a oglašavane su od 350 do 750 eura, prema podacima oglasnika Crozilla.com.

Za stanove površine između 40 i 60 kvadrata oglašavane su vrijednosti, u odnosu na prošlu godinu, u prosjeku porasle za 19,4 posto. Moglo ih se naći od 350 eura, no u isto vrijeme na oglasniku je bilo i onih s cijenama koje su se penjale do 1500 eura mjesečno. U istom su cjenovnom rasponu oglašavani i stanovi većih površina, oni između 60 i 80 kvadratnih metara, ali je u usporedbi s cijenama od prošle godine zabilježen pad od 1,2 posto. Najamnine stanova velikih površina, između 80 i 100 četvornih metara, na godišnjoj su razini porasle za 1,1 posto, a njihove su se oglašavane cijene tijekom rujna penjale do 2500 eura. Tako je u prosjeku u Zagrebu tražena cijena najamnine stanova do 100 kvadrata porasla za oko osam posto u odnosu na isti mjesec lani.

Do 700 eura

Riječ je o mjesecu kad su cijene najma uglavnom najviše u godini jer se tada najviše iznajmljuju stanovi studentima. No, tražene su cijene prilično visoke, primjerice za stan koji je bio 350 eura, sada se traži 50 eura više, što je 600 eura više na godišnjoj razini. Najveći porast cijena bilježe stanovi manjih površina, oni do 60 četvornih metara, koji su i najtraženiji.

- U Zagrebu je ponuda stanova veoma raznolika i u većini slučajeva traže se jednosobni i dvosobni stanovi u rasponu od 300 do 700 eura. Naselja koja su među traženijima su uži dio centra, Medveščak, Trešnjevka, Črnomerec, Kajzerica, Cvjetno naselje, Vrbik, Maksimir, Novi Zagreb te Mlinovi i Šestine - rekao je Berislav Kurtović, direktor agencije za nekretnine Carlton.

Potražnja

Najamnine stanova površine do 100 četvornih metara tijekom rujna su na Crozilla.com oglašavane od oko 300 eura, za stanove na rubnim dijelovima grada, pa do maksimalnog rujanskog iznosa od 2500 eura, koliko se tražilo za velike i luksuzno uređene stanove na dobrim lokacijama.

Općenito, stanove za klasični, dugoročni najam u Zagrebu je nešto teže pronaći. Jedan od glavnih razloga svakako je turistički procvat i potražnja stranih i domaćih turista za dnevnim najmom, zbog čega su se brojni vlasnici stanova, radi moguće veće zarade, okrenuli tom načinu iznajmljivanja.

- U svakodnevnom poslovanju zaključujemo da je ponuda stanova za dugoročni najam u Zagrebu nedovoljna s obzirom na interes i potražnju klijenata - rekao je Kurtović.

Međutim, događa se i da se mnogi vlasnici stanova vraćaju na ponudu mjesečnog najma zbog velike zasićenosti tržišta jednodnevnim najmovima i jer se turizmom treba baviti više.

Interes stranaca za najmom zagrebačkih stanova, kako kaže Berislav Kurtović, povećan je u odnosu na prethodne godine, i to iz raznih država, kao što su Kina, Japan, SAD, Velika Britanija, Portugal i Austrija.

“Tražene cijene preko oglasnika treba uzimati sa zadrškom “

S traženim cijenama preko tražilica treba biti oprezan, ističe Lana Mihaljinac Knežević, predsjednica Strukovne skupine posrednika u poslovanju nekretninama za područje Zagreba, te ih gledati s dozom rezerve.

- Tražene cijene često su proizvoljne, nastale na temelju onoga što vlasnici misle da mogu dobiti, pa i po principu ako je susjed dobio toliko, mogu i ja - kaže Lana Mihaljinac Knežević, direktorica agencije Zagreb West.

Istina je da u Zagrebu nema mnogo manjih i srednjih stanova u središtu grada u ponudi za najam i kupnju, dodaje ona, slično kao u Amsterdamu, Beču, Barceloni i drugim gradovima. Do toga je dijelom došlo i zbog stanova za turizam.

- U Zagrebu se uglavnom već neko vrijeme događa da ako cijene najma rastu, ljudi ne povećavaju sumu koju plaćaju dotad, nego mijenjaju kvartove. Mnogi koji su prije bili u najmu u centru, danas unajmljuju stanove na Črnomercu ili Trešnjevci gdje mogu dobiti prijašnje kvadrature za isti novac - kaže Lana Mihaljinac Knežević.

 

 

Najmanje se pretražuje ponuda stanova za kupnju u Slavonskom Brodu i Bjelovaru

Zagreb, Pula, Osijek, Split i Zadar gradovi su u kojima se tijekom rujna najviše pretraživala ponuda stanova za prodaju. Unatoč porastu potražnje, podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako je tijekom rujna u pojedinim gradovima zabilježen pad cijena na mjesečnoj ili godišnjoj razini.

Najveći mjesečni pad iznosi 5,1 posto, a zabilježen je u Slavonskom Brodu u kojem su zabilježene i 6,6 posto niže godišnje vrijednosti, a kvadrat se spustio na 806 eura.

Najveći godišnji pad zabilježen je u Bjelovaru gdje su stanovi pojeftinili za 11,3 posto. Njihova je prosječna oglašavana cijena u rujnu iznosila 741 euro po kvadratnome metru, što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 1,1 posto.

Niže su vrijednosti zabilježene i u Umagu u kojem su cijene na mjesečnoj razini pale za 0,7 posto, te za 0,2 posto na godišnjoj razini, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 2003 eura.

Najskuplji grad, Dubrovnik, bilježi mjesečni pad od 4,5 posto, te godišnji od 5,3 posto, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako se za kvadrat tamošnjih stanova u prosjeku tražilo 3670 eura. Opatija bilježi porast od 0,3 posto, a prosječna oglašavana cijena stana iznosila je 2936 eura po kvadratnome metru što je 0,7 posto manje nego lani.

U Splitu se za kvadratni metar stanova u prosjeku tražilo 2831 euro što je 1,8 posto više no mjesec ranije. Zadarskim je stanovima, prema podacima oglasnika Crozilla.com, cijena kvadrata porasla za 3,4 posto i popela se na 2158 eura, dok je u Šibeniku porasla za 0,4 posto i popela se na 2040 eura.

Cijena kvadratnog metra stana u Poreču porasla je za 0,4 posto i popela se na 1871 euro. Pula bilježi rast od 3,5 posto, pa je cijena tamošnjeg metra kvadratnog bila 1661 euro. Za kvadrat stana u Senju se u prosjeku tražilo 1519 eura što je 1,5 posto više no mjesec ranije. Blagi porast od 0,2 posto zabilježen je u Rijeci gdje su rujanske cijene oglašavane po 1444 eura po kvadratnome metru.

Analiza oglasnika Crozilla.com pokazala je kako je zagrebačkim stanovima cijena porasla za 1 posto na mjesečnoj, te za 9,6 posto na godišnjoj razini, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1877 eura. U Varaždinu se za kvadrat stana tražilo 1124 eura, što je 3,2 posto više no mjesec ranije. Porast od 0,6 posto zabilježen je u Osijeku u kojem je prosječna rujanska cijena kvadratnog metra iznosila 970 eura.