Odbačena žalba banaka

Vrhovni sud odlučio: Za preplaćene kamate za kredite 'švicarcima' nema zastare

Vrhovni sud odbacio žalbu jedne banke na rješenje drugostupanjskog i prvostupanjskog suda
 Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX

Vrhovni sud odbacio je žalbu jedne banke na rješenje drugostupanjskog i prvostupanjskog suda u Osijeku koja se pozvala na zastaru slučaja, čime je otvorena mogućnost svim dužnicima da banke tuže zbog načina obračuna promjenjive kamatne stope, bez obzira na to kada su podigli kredit.

Riječ je o kreditu podignutom 9. siječnja 2013., a dužnik je tužio banku zbog jednostrane izmjene kamatne stope. Nakon odluka Županijskog i Općinskog suda njemu u prilog, banka se žalila Vrhovnom sudu, uz argument da on nije bio usklađen sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju iz 2012. godine, a koji definira određivanje kamatnih stopa.

No, njezina je žalba odbijena i Vrhovni sud banci nalaže da dužniku iz Osijeka mora isplatiti razliku u kamati, između one koja je ugovorena i koja se mijenjala jednostranom odlukom banke o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo, a riječ je o iznosu od 12.854,40 kuna. Banka mora isplatiti i parnični trošak od 13.925 kuna zajedno sa zateznim kamatama.

- Pojednostavljeno, kolektivna tužba Potrošača i Udruge Franak prekinula je zastaru 2014. godine kad je pozitivna odluka Visokog trgovačkog suda za nezakonite kamate postala pravomoćna te je zastara potraživanja od 5 godina počela teći iz početka. To znači da svi dužnici koji tuže za preplaćene kamate u CHF kreditima do sredine 2019. godine mogu potraživati bez problema cijeli iznos preplaćenih kamata i da se ne moraju bojati zastare. U Udruzi Franak smo vrlo zadovoljni ovom odlukom koja predstavlja još jednu veliku dobivenu bitku za prava potrošača korisnika financijskih usluga te još jednu pozitivno izborenu sudsku praksu za naše dužnike - komentirali su iz Udruge Franak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:23