Velika usporedba

VIDEO: Nova električna jurilica Porschea u svemu je slična Tesli, osim dvije bitne razlike

Osjetnija razlika između dva električna automobila jest u dometu i, dakako, cijeni
Porsche Taycan Turbo vs Tesla Model S
 REUTERS/Amanda Voisard / Profimedia, AFP

Početkom mjeseca njemački proizvođač automobila Porsche predstavio je novo električno vozilo Porsche Taycan. U njihovu prvom potpuno električnom automobilu čija je proizvodnja startala prošli tjedan, nema dijelova iz Rimac Automobila iako su strateški partneri, no Mate Rimac ipak je među prvima testirao Taycanove mogućnosti.

Iz Porschea, koji je dio Volkswagen Grupe, tvrde da će njihova nova električna jurilica, dizajnerski spoj Panamere i legendarnog 911, biti oštra konkurencija do sada nedodirljivoj Tesli. Taycan dolazi u dvije varijante - Turbo i Turbo S. Obje su pogonjene električnim motorom, ali je Turbo S u nekoliko segmenata bolji. Primjerice, brzinu od 0 do 100 km/h Turbo doseže za tri sekunde, a Turbo S za 2,6 sekundi. Također, električni motor Turbo razvija 617 konjskih snaga, a Turbo S čak 750.

No kako novi Taycani stoje u usporedbi s Teslom Model S, električnim automobilom osebujnog poduzetnika Elona Muska koji gotovo sedam godina uživa na tržištu bez opasnije konkurencije? Što se performansi tiče, vrlo su blizu. Tako je Tesla Model S malo brža od obje verzije Taycana u dolasku do “stotke” te joj treba tek 2,4 sekunde. Iz Porsche na to kažu da je to brzina izmjerena u idealnim uvjetima i da ju Model S teško može održati na cesti. Također, Taycan Turbo postiže maksimalnu brzinu od 259 kilometara na sat, a Tesla Model S od 262.

Osjetnija razlika između električnih automobila jest u dometu i, dakako, cijeni. Taycan Turbo jednim punjenjem električnih baterija prelazi 450 kilometara, Turbo S 410 kilometara, a Tesla Model S čak 555 kilometara. Što se cijene tiče, Elon Musk godinama je brusio proizvodnju ne bi li svoje automobile učinio što povoljnijima. Ne iznenađuje stoga da je cijena Taycana veća, odnosno 150 tisuća dolara (milijun kuna) za osnovni model i 185 tisuća dolara (1,2 milijuna kuna) za model Turbo S, u odnosu na Tesla Model S koji je gotovo na polovici te cijene, točnije 99 tisuća dolara (660 tisuća kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:54