Ostvarila svoj san

Video: Hrvatica od susjeda naslijedila milijun i pol eura, pa otvorila humanitarnu zakladu

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

15.5.2019. u 17:31

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

15.5.2019. u 17:31

YouTube

Ivanka Čugura

Ivanka Čugura iz Stuttgarta je 2006. godine iznenada naslijedila milijunsko nasljedstvo. No, umjesto da zadrži novac za sebe, odlučila je osnovati Zakladu iz koje će se novac trošiti u humanitarne svrhe.

Ivanka je iz Hrvatske u Njemačku otišla 1972. godine. Cijeli život radila je u raznim ustanovama socijalne skrbi. Bila je vrijedna i živjela skromnim životom. Prekretnica u životu dogodila joj se 2006. godine. Naime, njezini bogati susjedi pored kojih je živjela preko 20 godina, sasvim neočekivano u nasljedstvo su joj ostavili milijunski iznos novca.

Za njemački televizijski kanal SWR Ivanka je otkrila što ustvari dogodilo: – Naše prijateljstvo počelo je 1979. godine, kad smo se ja i muž doselili u zgradu. Bili smo jedini stranci u zgradi. Nisam znala kako se treba ponašati. Susjedi su nas pozvali na kavu jer su nas htjeli bolje upoznati. Našli smo zajednički jezik i postali dobri prijatelji. On je bio odvjetnik iz Calwa, a ona je rođena u Hamburgu i dolazi iz obitelji liječnika.

Kad je susjed 1999. godine preminuo, njegova supruga je rekla da će nam ostaviti u nasljedstvo novac jer im puno značimo. Bila sam šokirana, a susjeda me je molila da pristanem uzeti njezino nasljedstvo. Otišli smo kod odvjetnika i napravili oporuku prema kojoj ostavlja sve nasljedstvo meni – rekla je Ivanka.

Kaže kako joj je susjeda rekla da s novcem čini što je volja, no ona nikad nije ni pomislila novac potrošiti samo na sebe. Nakon što je supruga otišla u dom umirovljenika, živjela je još nekoliko godina, a potom i umrla 2006. godine, piše Fenix Magazin. Tri mjeseca nakon smrti Ivanka je prema dogovoru i dobila naslijeđe, te je potom osnovala Zakladu za pomoć djeci i djevojkama u Africi i Latinskoj Americi.

Rekla je kako joj je oduvijek bio san otići u Afriku, a kad je otišla i stala na afričko tlo, nije mogla vjerovati da je doista u Africi. Kasnije se nekoliko puta vraćala u Afriku, a planira otići i iduće godine.

- Raduje me da ću opet vidjeti djecu kojoj pomažemo kroz Zakladu - rekla je i dodala - kroz Zakladu želim ispuniti svoju želju. Iznosom od 1,5 milijuna eura želim život i zdravlje djece iz Afrike i Latinske Amerike učiniti boljim. Želim im život učiniti uspješnijim i boljim i povećati njihove obrazovne mogućnosti.