Pošteno

Velika Britanija zakonom će zabraniti da vlasnici restorana uzimaju dio napojnice osoblju

Ako su račun plaćali karticom, gosti su 10 posto napojnice dali vlasniku restorana
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Vlasnicima restorana u Velikoj Britaniji će zakonom biti zabranjeno uzimati dio napojnice svojim radnicima, piše BBC. Britanska premijerka Theresa May zahtjev će službeno ponoviti tri godine nakon što se počelo pričati o tome.

Do ove odluke došlo je nakon niza otkrića o uzimanju dijela napojnice kada gosti plaćaju kreditnom ili debitnom karticom pa im vlasnici uzmu oko 10 posto “bakše”.

Od tada je većina restorana, među kojima su bili Bella Italia, Giraffe i Pizza Express, prestala s takvom praksom i uglavnom uzimaju mnogo manju naknadu za napojnice plaćene karticom, oko 2,5 posto.

Kako piše Guardian, May će tijekom ponedjeljka predstaviti službeni zahtjev za izmjenom zakonodavstva u restoranskoj djelatnosti, a tom prilikom će reći da okruženje za svakog radnika treba biti fer.

- Zbog toga ćemo predstaviti strogu legislativu koja će osigurati da zaposlenici dobiju ono što im pripada, a njihovim poslodavcima ćemo zabraniti da im ikako smanjuju napojnice – reći će premijerka.

Iz sindikata Unite su rekli da restorani koriste pogrešku vlade nakon što je otkriveno da u restoranima TGI Fridays konobarima uzimaju 40 posto napojnice kako bi je dali djelatnicima u kuhinji kojima su obećali povišicu. Zbog toga su radnici štrajkali, a i dalje nije jasno hoće li novi zakon Therese May uvesti reda i u praksu kada se napojnice prenose na druge radnike, ili samo kada dio uzima poslodavac.

- Tražiti ćemo osiguranje od vlade da svi zaposlenici, a najviše oni najmanje plaćeni, imaju pravo na svoju napojnicu – rekao je regionalni direktor Unite sindikata Dave Turnbull.

Nakon 2015. većina restorana je dobrovoljno prestala uzimati dijelove napojnice pa se pitaju je li uopće potrebno mijenjati zakon zbog toga.

- Napravili smo poseban kodeks, u suradnji sa sindikatima, prema kojemu se napojnice pošteno dijele među svim djelatnicima, ne samo konobarima – rekla je Kate Nicholls iz Udruge uslužnih djelatnosti Velike Britanije za BBC.

Konobar Charles Archer radi pola radnog vremena u Pizza Expressu i za BBC je otkrio da sve napojnice u gotovini ostaju njemu, a kod onih plaćenih karticama 70 posto ide njemu, a 30 posto osoblju u kuhinji. Samo od napojnica plaća sve obroke tijekom tjedna, a od plaće odvaja za stanarinu.

- Svaki zakon kojim se povećavaju prava konobara će umanjiti prava drugih. Restorani bi jednostavno trebali plaćati više svojim radnicima – rekao je Archer.

Kako je prije nekoliko mjeseci napisala novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić napojnica u Velikoj Britaniji iznosi oko 12 posto računa i može se sasvim normalno naplatiti s kartice. U Hrvatskoj to područje gotovo da uopće nije regulirano zakonom.

- Iz Porezne uprave kako se napojnica formalno-pravno uglavnom regulira kroz Zakon o porezu na dohodak koji navodi primitke ostvarene od nesamostalnog rada. U njega ulaze i napojnice jer one nastaju kao posljedica redovnog obavljanja posla. Primicima po osnovi nesamostalnog rada smatraju se i svi primici koje poslodavac isplaćuje ili daje radniku vezano za radni odnos i odnos poslodavca i radnika bez obzira na oblik i način isplate ili temelja za isplatu, osim ako Zakonom nije drukčije uređeno", dobila je novinarka u odgovoru Porezne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:04