Pošteno

Velika Britanija zakonom će zabraniti da vlasnici restorana uzimaju dio napojnice osoblju

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.10.2018. u 15:29

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.10.2018. u 15:29

Leaving a tip for the waiter / waitress after a meal in a restaurant, Image: 294285512, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Vlasnicima restorana u Velikoj Britaniji će zakonom biti zabranjeno uzimati dio napojnice svojim radnicima, piše BBC. Britanska premijerka Theresa May zahtjev će službeno ponoviti tri godine nakon što se počelo pričati o tome.

Do ove odluke došlo je nakon niza otkrića o uzimanju dijela napojnice kada gosti plaćaju kreditnom ili debitnom karticom pa im vlasnici uzmu oko 10 posto “bakše”.

Od tada je većina restorana, među kojima su bili Bella Italia, Giraffe i Pizza Express, prestala s takvom praksom i uglavnom uzimaju mnogo manju naknadu za napojnice plaćene karticom, oko 2,5 posto.

Kako piše Guardian, May će tijekom ponedjeljka predstaviti službeni zahtjev za izmjenom zakonodavstva u restoranskoj djelatnosti, a tom prilikom će reći da okruženje za svakog radnika treba biti fer.

- Zbog toga ćemo predstaviti strogu legislativu koja će osigurati da zaposlenici dobiju ono što im pripada, a njihovim poslodavcima ćemo zabraniti da im ikako smanjuju napojnice – reći će premijerka.

Iz sindikata Unite su rekli da restorani koriste pogrešku vlade nakon što je otkriveno da u restoranima TGI Fridays konobarima uzimaju 40 posto napojnice kako bi je dali djelatnicima u kuhinji kojima su obećali povišicu. Zbog toga su radnici štrajkali, a i dalje nije jasno hoće li novi zakon Therese May uvesti reda i u praksu kada se napojnice prenose na druge radnike, ili samo kada dio uzima poslodavac.

- Tražiti ćemo osiguranje od vlade da svi zaposlenici, a najviše oni najmanje plaćeni, imaju pravo na svoju napojnicu – rekao je regionalni direktor Unite sindikata Dave Turnbull.

Nakon 2015. većina restorana je dobrovoljno prestala uzimati dijelove napojnice pa se pitaju je li uopće potrebno mijenjati zakon zbog toga.

- Napravili smo poseban kodeks, u suradnji sa sindikatima, prema kojemu se napojnice pošteno dijele među svim djelatnicima, ne samo konobarima – rekla je Kate Nicholls iz Udruge uslužnih djelatnosti Velike Britanije za BBC.

Konobar Charles Archer radi pola radnog vremena u Pizza Expressu i za BBC je otkrio da sve napojnice u gotovini ostaju njemu, a kod onih plaćenih karticama 70 posto ide njemu, a 30 posto osoblju u kuhinji. Samo od napojnica plaća sve obroke tijekom tjedna, a od plaće odvaja za stanarinu.

- Svaki zakon kojim se povećavaju prava konobara će umanjiti prava drugih. Restorani bi jednostavno trebali plaćati više svojim radnicima – rekao je Archer.

Kako je prije nekoliko mjeseci napisala novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić napojnica u Velikoj Britaniji iznosi oko 12 posto računa i može se sasvim normalno naplatiti s kartice. U Hrvatskoj to područje gotovo da uopće nije regulirano zakonom.

- Iz Porezne uprave kako se napojnica formalno-pravno uglavnom regulira kroz Zakon o porezu na dohodak koji navodi primitke ostvarene od nesamostalnog rada. U njega ulaze i napojnice jer one nastaju kao posljedica redovnog obavljanja posla. Primicima po osnovi nesamostalnog rada smatraju se i svi primici koje poslodavac isplaćuje ili daje radniku vezano za radni odnos i odnos poslodavca i radnika bez obzira na oblik i način isplate ili temelja za isplatu, osim ako Zakonom nije drukčije uređeno", dobila je novinarka u odgovoru Porezne uprave.