Mirovina bez stresa

Uz ovakve kamate morate štedjeti 260 € mjesečno da postanete milijunaš. I tako 40 godina

Hrvati svake godine počinju odvajati sve veći iznos za štednju, a mi smo provjerili koliko treba ostavljati 'sa strane' do prvog milijuna
Kako bi postali milijunaš štedjeti trebate početi već danas
 Foto: Srđan Vrančić / Hanza Media

Budući da su iznosi hrvatskih mirovina niski, a postoji velika mogućnost da, kada napokon dođemo u godine ulaska u mirovinu, nam taj iznos neće biti dovoljan za život, sve više Hrvata počinje štedjeti. Naime, prema podacima istraživanja Erste grupe, Hrvati svake godine počinju odvajati sve veći iznos za štednju, a prosječni mjesečni iznos koji “stave na stranu” jest 473 kune. No, to nije ni približno dovoljno da dosegnemo magičnu brojku od milijun kuna.

Prema podacima HNB-a u Hrvatskoj živi oko 23.000 milijunaša, a broj bogatih Hrvata neprekidno raste (uz rast financijske nejednakosti u društvu, naravno). Međutim, iako iznos od milijun kuna zvuči prilično impresivno, ako počnete dovoljno rano štedjeti, on nije nedostižan.

Naime, kroz razdoblje od četrdeset godina dovoljno je mjesečno oročiti 260 eura da biste postali milijunašem. Ipak, ako ćete štedjeti samo petnaest godina, taj se iznos penje na 700 eura. Budući da se, prema analizi Raiffeisenbank Austria (RBA), sve više Hrvata odlučuje za kunske štednje, za one koji preferiraju štednju u domaćoj valuti iznosi koje je potrebno izdvojiti na mjesečnoj razini su nešto manji. Tako bi se svaki mjesec trebalo oročiti između 1.550 i 1.600 kuna da bi za četrdeset godina imali milijun kuna, odnosno oko 5.000 kuna, ako ćete to raditi samo petnaest godina.

Konačno, ove brojke pokazuju da je u Hrvatskoj moguće postati milijunašem ako se počne štedjeti što je ranije moguće. Naravno, milijun kuna nam nije potrebno za pristojan život, no tko ne želi biti miljunaš?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:36