Kamo na more?

Usporedba cijene smještaja i večere u turističkoj meki BiH i na našoj razvikanoj rivijeri

Nema šanse da se u Makarskoj može naći ikakav smještaj za 75 kn po noći, pogotovo onakav kakav se može naći u Neumu
 HANZA MEDIA

Da je protekli vikend bio prvi udarni ove turističke sezone najbolje su pokazale gužve koje su vladale na graničnim prijelazima. Turistički radnici u jedinom obalnom gradu BiH, Neumu, zadovoljni su, piše Dnevni Avaz, a kada se u obzir uzmu dosta visoke cijene na Makarskoj rivijeri, za mnoge građane BiH Neum je najjeftinija opcija.

Primjerice, apartman za četveročlanu obitelj u Neumu u trajanju od sedam dana s uključenim doručkom košta oko 800 KM, odnosno 3000 kuna.

Također, noćenje u privatnom smještaju se i ove godine može naći po cijeni od 20 KM (75 kuna), a u pojedinim hotelima na bazi polupansiona moguće je odsjesti i za 64,50 KM (250 kuna).

Cijene hrane i pića u Neumu su iste kao u ostatku BiH ili neznatno više. Tako kava, uglavnom, košta dvije KM (7,5 kuna). Cijene sokova i piva kreću se od 2,5 do pet KM (od 9,50 do 19 kuna), a ručati se može i za 10 KM (38 kuna), koliko u pojedinim objektima košta pizza, kao i za sedam KM (26,50 kuna), koliko su, primjerice, ćevapi.

Unajmljivanje ležaljki i suncobrana se kreće između šest i sedam KM (oko 26 kuna), a parking po satu od 1,5 KM do dvije KM (oko 7,50 kuna).

Budući da se u Avazovom tekstu spominje Makarska, Slobodna Dalmacija provjerila je cijene smještaja na Booking.com-u, te u lokalnim ugostiteljskim objektima.

Dakle, u Neumu se može naći apartman za četiri osobe koji će za sedam dana stajati 3000 kuna. U Makarskoj pak jedan od jeftinijih dvosobnih apartmana za četiri osobe stoji 5500 kuna, a ima i onih za koje treba izdvojiti i do 10.000 kuna. Međutim, valja napomenuti da ima i dosta jeftinijeg smještaja, ali je udaljeniji od mora i ne odiše nikakvim luksuzom.

S druge strane, nema šanse da se u Makarskoj može naći bilo kakav smještaj za 75 kuna po noći, pogotovo onakav kakav se može naći u Neumu.

Također, ako se u Neumu kava može popiti za 7,5 kuna, to nećete doživjeti u Makarskoj.

I pizza je u Makarskoj duplo skuplja nego u Neumu - za veliku će te izdvojiti oko 50 kuna, no ako se malo istraži, mogu se naći i jeftinije opcije jer zašto objedovati u centru grada kada se može proći i duplo jeftinije malo izvan centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:48