Dobri pokazatelji

Uskršnje praznike u Istri će ove godine dočekati čak 70 posto više turista nego lani

Prvosvibanjski tjedan bit će na razini prošlogodišnjeg, ako ne i bolji što ovisi o vremenskim prilikama
Turisti odmaraju uz more u Rovinju
 Goran Šebelić / CROPIX

Budući da je ove godine Uskrs kasnije nego lani, turizam će od toga profitirati. Istarski turistički djelatnici tako će u periodu od 19. do 22. travnja primiti oko 45.500 turista koji bi trebali ostvariti oko 165.000 noćenja te će nakon zimske pauze većina hotela i dobar dio kampova otvoriti svoja vrata. Bit će popunjen i dio kuća za odmor u unutrašnjosti.

Lani, kada su uskrsni blagdani padali u periodu od 30. ožujka do 2. travnja na Poluotoku je bilo 26.669 gostiju koji su ostvarili 99.581 noćenja. To znači da se očekuje čak 70 posto više turista i 65 posto više noćenja. Riječ je o podacima kojim raspolaže Turistička zajednica Istre na osnovi podataka najvećih hotelskih kuća na tom području - pulskog Arena turista, rovinjske Maistre, porečke Valamar Riviere i Plave lagune te novigradske Lagune.

Velik dio njih produžit će praznike jer u tjednu nakon Uskrsa Talijani imaju nacionalni blagdan Dan oslobođenja 25. travnja, a Slovenci Dan oslobodilne fronte. Osim toga, Slovenci i Talijani uvijek uzimaju godišnji i za prvomajske praznike. Dobar je to start predsezone, koji bi se mogao lijepo nastaviti u slučaju dobrog vremena.

- U nastavku predsezone, prema procjenama najvećih hotelskih kuća u Istri, u travnju očekujemo porast dolazaka za oko 14 posto i noćenja za oko 11 posto u odnosu na lanjski travanj, odnosno očekujemo oko 285.000 dolazaka i 920.000 noćenja. Prvosvibanjski tjedan bit će na razini prošlogodišnjeg, ako ne i bolji što ovisi o vremenskim prilikama. Očekujemo dolazak od oko 130.000 gostiju koji će realizirati oko 552.000 noćenja, kazao je direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

Predsezonska rupa se nakon prvog većeg vala blagdana ove godine očekuje u svibnju. Ivošević kaže da bi svibanj trebao biti lošiji od lanjskog zbog drugačijeg rasporeda blagdana Duhova koji su lani bili u svibnju, a ove godine padaju u lipnju. Naime, u tom periodu velik broj Nijemaca sa svojim obiteljima dolazi na tjedan ili dva na more. Istra je u tom periodu uvijek bukirana pa mnogi kažu da je tada živost na ulicama kao u špici sezone.

- Tijekom svibnja očekuje se, radi rasporeda blagdana Duhova i Tijelova, koji su lani bili u svibnju, oko 15 posto manje dolazaka i noćenja, odnosno oko 380.000 dolazaka i oko 1.765.000 noćenja. U lipnju očekujemo porast dolazaka i noćenja za 10-ak posto u odnosu na lani, odnosno oko 756.000 dolazaka i oko 4.447.000 noćenja - zaključio je Ivošević.

Inače, do kraja ožujka u Istri je bilo manje gostiju nego lani, baš zbog pomaka blagdana. Ovdje je od početka godine pa do kraja ožujka boravilo 156 tisuća gostiju, što je manje za šest posto u odnosu na lani, te su ostvarili oko pola milijuna noćenja, što je pad od osam posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:54