Novi sustav

Uprava 'Franje Tuđmana' ukinula besplatni ulazak od 10 minuta na aerodromski parking

Ovaj novitet došao je bez najave, zbog čega su građani bili silno iznenađeni. Njihovo nezadovoljstvo moglo se vidjeti na svakom koraku...
Ulazak na parking u Zračnoj luci Franjo Tuđman
 Ranko Šuvar / CROPIX

Uprava Zračne luke Franjo Tuđman od 3. svibnja (petak) uvela je novi tarifni sustav parkiranja na aerodromskom parkingu. Na ulaznoj rampi parkirališta u petak je stajao zaposlenik aerodroma i svakom vozaču govorio da mora platiti 27 kuna za ulazak. Očekivano, svaki put je stiglo i pitanje zašto, a mladi djelatnik je već imao pripremljen odgovor: - Ukinuta je usluga besplatnog ulaska na 10 minuta.

Ovaj novitet došao je bez ikakve najave, zbog čega su građani bili, u najmanju ruku, iznenađeni. Njihovo nezadovoljstvo moglo se vidjeti na svakom koraku. Dok su gunđali na putu do zgrade, plaćali karte na automatu ili pak dok su se svađali sa zaštitarima. Tih deset minuta građani su koristili kako bi pokupili nekoga tko je upravo sletio na aerodrom. Usluga uobičajena na svim aerodromima, na zagrebačkom aerodromu je vrijedila dvije godine, od njegova otvaranja. Primjerice, u Parizu, Veneciji i Beču usluga besplatnog parkiranja je 10 minuta, u Ljubljani 15, a u Budimpešti pet minuta.

Zagreb, 030519.
Zracna luka Franjo Tudjman.
Ukinuta je usluga da taksisti i gradjani mogu besplatno na pola sata otici po putnika. 
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Parkiralište u Zračnoj luci Franjo Tuđman

- I što da sada radimo? Gdje možemo besplatno parkirati deset minuta i pričekati prijatelja koji je upravo sletio?, pitali smo. - Nigdje, morate platiti 27 kuna!, odgovorio nam je zaštitar te nas je, kao i sve ostale, prevario, a Zračna luka je na tome dobro zaradila. Naime, od petka je desetminutno besplatno zaustavljanje automobilom dozvoljeno samo u Kiss & Fly zoni, na vijaduktu, kao najbližoj točki putničkog terminala. Dosad je tamo bio predviđen samo dolazak putnika, a sada vrijedi i za odlazak s aerodroma. No, ljude koji su u petak na deset minuta došli na parkiralište nitko o tome nije obavjestio, pa su u vjetar bacili 27 kuna.

Da bi putnik koji je sletio na aerodrom i u prizemlju pokupio prtljagu na karuselu stigao do Kiss & Fly zone mora izaći iz zgrade aerodroma te se pokretnim stepenicama s vanjske strane popesti na prvi kat i tamo uskočiti u auto ili taxi koji ga čeka. Za domaće ljude možda jednostavno, ali za strance sigurno prilično komplicirano.

U Zračnoj luci službeno nam nisu objasnili zbog čega je ukinuto desetminutno besplatno pakiranje na parkiralištu, ali neslužbeno se govori kako je to učinjeno zbog taksista koji nisu platili godišnju kartu za taxi stajalište, koje se nalazi u prostoru parkirališta. Naime, oni su koristili tih deset besplatnih minuta te su ulijetali na parkiralište, skupljali putnike, izlazili van i na taj način, govore nam u Zračnoj luci, usporavali protok prometa na parkiralištu.

Stoga je jasno da su osim građana ova odluka posebno uznemirila taksiste koji odbijaju dati 27 kuna samo da pokupe putnika. Zato su pronašli dva alternativna načina kako da 'pobijede sistem'. Prvo, uopće ne uđu na parkiralište, nego parkiraju auto na prilazu ispred rampe i onda zovu putnika da se prošeće do njih. Drugi su se pak okrenuli Kiss & fly opciji, koju iskorištavaju da uđu u Zračnu luku i na odlaznom terminalu pokupe putnike.

Ako putnika slučajno nema dulje od 10 minuta, spuste se, naprave krug i ponovno se vrate na Kiss & fly s dodatnih deset minuta. Oba sistema funkcioniraju sve dok ne dođu zaštitari ili policija. Nekoliko taksista nam je ispričalo kako su dobili kazne od 250 kuna zbog nedopuštenog zadržavanja vozila ispred rampe, a drugi su nam pak ispričali kako ih je policija gnjavila dok su preuzimali putnike na terminalu za odlaske. Neki tvrde kako je policija čak tražila da putnici izađu iz njihovih automobila i da se izvade njihove torbe. Ako je to točno, apsolutno nije jasno po kojoj osnovi...

Zagreb, 030519.
Zracna luka Franjo Tudjman.
Ukinuta je usluga da taksisti i gradjani mogu besplatno na pola sata otici po putnika. 
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
U zagrebačkoj zračnoj luci uvedena je naplata parkinga

Ukidanje 10-minutnog besplatnog parkinga na parkiralištu moglo bi utjecati i na cijenu taksi prijevoza. Naime, taksisti koji nemaju godišnje karte za taksi stajalište sada plaćaju 27 kuna samo kako bi pokupili klijenta: - Zasad ćemo taj trošak podnijeti, ali to neće dugo trajati jer je riječ o velikom iznosu na cijenu troška vožnje,kazali su nam u tvrtki Eko Taxi, a slično razmišljaju i u tvrtki Cammeo: - Razočarani smo odlukom Zračne luke kojom se u neravnopravan položaj stavlja sve ostale pružatelje usluge prijevoza taksijem u odnosu na velikogorički taksi.

- Ova odluka ujedno je diskriminirajuća prema putnicima kojima se uskraćuje odabir povoljnijeg taksi prijevoza sa zračne luke, rekli su nam u Boltu.

Zadovoljni nisu ni velikogorički taksisti koji ističu kako sada samo oni plaćaju ulaz na aerodrom te ističu kako će i ta cijena uskoro biti još veća: - Dobili smo informaciju da će uskoro cijena za taksi mjesto na parkiralištu iznositi 10.000 kuna umjesto dosadašnjih 200-300 eura. Pa to je van pameti, žale se velikogorički taksisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 10:17