Preporuka

Upozorenje HUB-a: 'Pazite na oglase za nagradne igre za mobitele, računala, odjeću!'

Iz HUB-a ističu, kako otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se najčešće traži unos osobnih i bankovnih podataka
Ilustracija
 Steve Marcus / REUTERS

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorila je u petak građane da ne nasjedaju na lažne nagradne igre i savjetovala im da s povećanim oprezom provjere vjerodostojnost organizatora online nagradnih igara, kao i izvor objave.

HUB upozorava da se ovih dana na društvenim mrežama i internetskim portalima te putem e-mailova korisnika pojavljuju oglasi za lažne nagradne igre koji pozivaju potencijalne korisnike na sudjelovanje u nagradnim igrama ili ih obavještavaju o već osvojenoj nagradi. U većini slučajeva nagradne igre vezane su za osvajanje mobilnih uređaja, računala, brendirane robe i slično.

Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka i podataka o platnoj kartici potrebnih za registraciju, a nakon unosa podataka i prihvaćanja uvjeta nagradne igre podaci se zloupotrebljavaju za neovlaštene transakcije, kažu u HUB-u.

Stoga radi zaštite od prijevara i neželjenih troškova građanima preporučuju da prilikom objava o nagradnim igrama provjere vjerodostojnost izvora objave.

"Ne nasjedajte ni na kakve nagradne igre u kojima se od vas traži da šaljete podatke o svojoj platnoj kartici, bankovnom računu, presliku osobne iskaznice ili drugih dokumenata, a na društvenim mrežama detaljno provjerite profil s kojeg se objavljuje nagradna igra", savjetuju iz HUB-a.

Bankari građanima savjetuju i da ne sudjeluju u nagradnim igrama na internetskim stranicama koje nisu sigurne te da, ako se stranica otvara s početnim slovima "http" umjesto "https", koriste sigurne načine povezivanja na internet, pri čemu javne mreže mogu biti rizične.

Detaljne informacije o zaštiti prilikom korištenja interneta, građani mogu pronaći i na HUB-ovoj internetskoj stranici, na adresi https://www.hub.hr/hr/sigurnost-na-internetu/novosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:33