Signalitics

Unatoč zabrinutosti zbog trgovinskog rata, američki indeksi zabilježili rast

Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

Postojeće zabrinutosti oko trgovinskog rata SAD-a i Kine nisu uspjele narušiti sentiment investitora na američkim tržištima pa su američki dionički indeksi zabilježili rast treći dan uzastopno nošeni pozitivnim objavama zarada kompanija. S&P 500 dionički indeks jučerašnji je dan završio nadomak rekordne razine koju je dosegnuo u siječnju ove godine, dok je Nasdaq dosegnuo nove rekordne razine.

Istovremeno, europski dionički indeksi zabilježili su blago negativnu izvedbu, dok se korekcija kineskih nastavila gdje je zabrinutost investitora dodatno potaknuta izjavama predsjednika Trumpa u toku vikenda kako SAD pobjeđuje Kinu u trgovinskom ratu te da će nameti na kineske proizvode pomoći smanjiti državni dug SAD-a.

SAD je u ponedjeljak intenzivirala pritiske na Iran nametnuvši niz ekonomskih sankcija. S primjenom istih počinje se danas, a Iranu se zabranjuje korištenje američkog dolara kao i trgovanje autima, metalima i mineralima što uključuje zlato, čelik, željezo i aluminij. Iranu je također zabranjena kupnja američke zračne opreme, a Trump je zaprijetio ozbiljnim sankcijama prema pojedincima ili skupinama koji se ne podvrgnu ukidanju ekonomskih aktivnosti s Iranom.

Podsjećamo da će u studenom na snagu stupiti i SAD-ova zabrana kupnje iranske nafte i ostalih energenata kao i zabrana financijskim institucijama da obavljaju transakcije s iranskom centralnom bankom.

Nastavno na navedeno, EU je objavila kako će dozvoliti europskim kompanijama koje su pogođene mjerama SAD-a prema Iranu da tuže američku vladu te je jasno izraženo protivljeno nedavno usvojenim mjerama od strane SAD-a. Rasprave se vode i oko mogućnosti nastavka poslovanja europskih kompanija u Iranu, a medijski napisi sugeriraju kako Brussels traži načine kojima bi se nastavili financijski tokovi prema Iranu što potencijalno uključuje izravna plaćanja centralnoj banci za kupnju nafte.

Od podataka istaknimo kako je Sentix indikator sentimenta investitora eurozone zabilježio rast za 2,6 boda na 14,7 bodova u kolovozu čime se nastavio generalni oporavak indikatora sentimenta eurozone, ali i pojedinih zemalja članica u proteklih mjesec dana.

Istovremeno, tvorničke narudžbe u Njemačkoj zabilježile su neočekivan pad od 4,0% mjesečno u lipnju uslijed smanjene potražnje od strane zemalja izvan eurozone. Naime, komponenta stranih narudžbi korigirala je za 4,7% mjesečno, dok su domaće naružbe pale za 2,8%. Narudžbe zemalja izvan eurozone pale su za čak 5,9%, dok su naružbe zemalja članica pale za 2,7%.

Spomenuta objava jedna je od prvih znakova da trgovinske tenzije štete njemačkoj ekonomiji te implicira znatne rizike po izvedbu industrijskog sektora u nastavku godine. Ipak, na umu treba imati kako se podaci odnose na period prije krhkog dogovora Trumpa i Europske komisije o obnavljanju pregovora oko trgovinskih odnosa između dvije ekonomije.

Rast tečaja EUR/HRK nastavljen je jučer u toku dana pri čemu se parom trenutno trguje na razini od 7,415 kuna za jedan euro, što je najviša razina od kraja travnja ove godine te donekle u suprotnosti s uobičajeno snažnim aprecijacijacijskim pritiscima u vrijeme povećanog priljeva turističkih deviza u suštini turističke sezone. Smatramo da je nedavno slabljenje domaće valute potaknuto zatvaranjem određenih špekulantskih pozicija na tržištu kao i nešto nižim priljevom turističkih deviza radi hladnijeg vremena početkom srpnja.

Ipak, očekujemo da će snažna turistička aktivnost u kolovozu i s time povezan priljev deviza spustiti tečaj za oko 300-400 pipseva u sljedeća dva tjedna prije nego što kuna započne uobičajeno sezonsko slabljenje u jesen. Aprecijacijski pritisci na kunu koji su proizlazili iz snažne izvedbe izvoza i visokih deviznih pozicija izvoznika umanjeni su nedavno uslijed usporavanja rasta izvoza u toku prve polovice godine.

Domaća valuta pritom i dalje ostaje podržana snažnijim priljevom sredstava iz EU fondova, snažnom turističkom izvedbom izvan suštine turističke sezone što se očituje i u dvoznamenkastoj stopi rasta stranih turističkih noćenja u prvih pet mjeseci godine i poboljšanim sentimentom investitora prema domaćoj imovini uslijed snažne makro i fiskalne izvedbe u proteklih nekoliko godina.

Tečaj EUR/USD nalazi se na najnižoj razini u proteklih mjesec dana gdje je jačanje dolara potaknuto potražnjom investitora za sigurnom imovinom uslijed postojećih trgovinskih tenzija i uvođenja restrikcija prema Iranu. Izuzev navedenog snažan dolar podržan je i snažnim rastom američke ekonomije, rastućim inflatornim pritiscima koji potvrđuju Fed-ovu namjeru nastavka normalizacije monetarne politike i poreznim rasterećenjem u SAD-u koje povećava potražnju za američkim dolarom uslijed povećane repatrijacije dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:42