Rastu zaduženja

Unatoč oštrijim uvjetima banaka krediti, najviše gotovinski, i dalje rastu

Podaci HNB-a pokazuju da su, u prva dva mjeseca ove godine, stambeni krediti rasli oko 2,5 posto
 Marijo Basic / CROPIX

Unatoč upozorenju bankara da će građani ove godine teže dolaziti do kredita, brojke upućuju na to da se to ipak nije dogodilo.

U prva dva mjeseca ove godine, pokazuju podaci HNB-a, stambeni krediti rasli su oko 2,5 posto, čime je nastavljen trend oporavka koji je počeo potkraj prošle godine i uz neznatno bržu stopu. Sve upućuje na to da se pozitivan učinak Vladina programa subvencioniranog kreditiranja putem APN-a prelio i na početak ove godine te da su klijenti našli način kako se nositi s rigidnijim propisima Ovršnog zakona, a prema kojima rata kredita ne smije prelaziti trećinu prosječne plaće. U Erste banci, jednoj od banaka koje su ukazivale na negativan učinak tih propisa, kažu da za pravu ocjenu ipak treba pričekati još koji mjesec.

- Imajući u vidu činjenicu da se značajan dio novih stambenih kredita u 2018., posebno onih plasiranih u siječnju, ali i u veljači, odnosi na zahtjeve koji su inicijalno podneseni još 2017. te se, slijedom toga, kreditna sposobnost klijenata izračunavala prema starim uvjetima, za konačnu i detaljniju ocjenu utjecaja novih mjera izračuna kreditne sposobnosti još uvijek je prerano te će biti potrebno pričekati još koji mjesec za kvalitetniju evaluaciju - pojašnjavaju u toj banci.

Ekonomska kretanja

U svakom slučaju, u dosadašnjem dijelu 2018. sve banke koje su odgovorile na naš upit (PBZ, RBA, Erste i HPB) bilježe pozitivne trendove, ne samo u dijelu stambenih kredita, nego i svih drugih, a posebno gotovinskih. To pripisuju “nastavku pozitivnih ekonomskih kretanja i, općenito, nešto povoljnijoj makroekonomskoj situaciji koja pogoduje oporavku potražnje za kreditima”.

Posebne pogodnosti

Kad je riječ o stambenih kreditima, Erste banka navodi kako je u prva tri mjeseca plasirala 218 milijuna kuna stambenih kredita, a u istom kvartalu lani taj iznos bio je 159 milijuna kuna. No, u zadnjem kvartalu, kad je bilo aktualno kreditiranje u okviru APN-a, odobreno je 410 milijuna kuna novih plasmana.

Kreditni portfelj HPB-a, pak, povećan je u prvom tromjesečju za 3,9 posto, a u banci kažu da su tome pridonijele i posebne pogodnosti jer je u tijeku posebna ponuda za kreditiranje građana. Za stambene kredite, koje odobrava uz kamatu od 3 posto na 30 godina i uz poček od 12 mjeseci, banka preuzima trošak izrade elaborata o procjeni vrijednosti nekretnine i omogućava druge uštede i pogodnosti, ističu u HPB-u koji očito nastavlja s proaktivnom politikom.

Vidljivije ubrzanje

- Kako iz godine u godinu raste broj klijenata, a samo u 2017. novih je 31.000, najviše radno aktivnih, HPB snažno povećava bazu potencijalnih korisnika kredita - objašnjavaju. Napominju kako imaju upite građana “kada će ponovno biti subvencioniranih kredita”. Sudeći prema najavi ministra graditeljstva Predraga Štromara, s time će se nastaviti do kraja 2020., uz malo izmijenjena pravila (udio subvencije ovisit će o razvijenosti općine ili grada na čijem se području kupuje nekretnina), ali još nema potvrde kada će biti raspisan novi natječaj.

Dok su stambeni krediti zadržali umjereni pozitivni trend, brojke ukazuju na nešto vidljivije ubrzanje gotovinskih kredita, jedinog oblika kreditiranja koji nije prestao rasti ni u vrijeme krize.

U prva dva mjeseca 2018. rasli su po stopi od oko osam posto, a godinama su se držali tempa od četiri-pet posto. Jedan od razloga je povećano povjerenje potrošača i njihova sve veća sklonost potrošnji. Na to upućuju i podaci o maloprodaji koja je u siječnju povećana čak 6,8 posto. U HNB-u se neslužbeno može čuti da se rast stambenih kredita od listopada prošle godine godine poklapa s blagim ubrzanjem gotovinskih kredita. Iz toga bi se moglo zaključiti da je kupnjom stanova povećana i potrošnja za njegovo opremanje.

Krediti tvrtkama

U Erste banci, npr., gotovinski su krediti u prvom tromjesečju iznosili 1,03 milijarde kuna, a u istom razdoblju lani 593 milijuna kuna. U zadnjem kvartalu prošle godine iznosili su 921 milijun kuna.

Povećanom interesu građana za gotovinske kredite sigurno je pridonijela i njihova cijena jer se oni sada mogu dobiti i uz kamatu od 5,4 posto. Kako je to bila jedina vrsta kredita za kojom je vladala veća potražnja, konkurencija je očito učinila svoje.

U poslovanju s gospodarstvom banke također imaju pozitivne trendove: u Erste banci rastu po stopi od šest posto, a u RBA navode da bilježe “daljnji rast potražnje za kreditima poduzeća, kao rezultat niskih kamatnih stopa”. “Slijedom toga, nastavljen je trend refinanciranja novim kreditima uz povoljnije kamatne stope”, objašnjavaju u RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:53