Bonus za zaposlenike

Unatoč krizi, više od sto tisuća radnika Volkswagena dobilo iznimno visoke premije!

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.3.2019. u 13:59

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.3.2019. u 13:59

REUTERS

Ilustracija

Automobilska kompanija Volkswagen isplatila je svojim radnicima, unatoč problemima kroz koje kompanija trenutno prolazi, premiju za prošlu godinu od čak 4750 eura, javlja u utorak Spiegel Online. Preko 100.000 zaposlenih u Volkswagenu dobit će 4750 eura, što je najviša premija od 2015. godine, kada je koncern zbog manipulacije dizelskih motora pao u krizu.

„Godina 2018. je za radnike Volkswagena bila vrlo teška godina. Skraćeno radno vrijeme i odustajanje od nekih proizvodnih programa su počivale na greškama menedžmenta. Radnici su ti koji su stvari doveli u red i zato je red da budu i nagrađeni“, napisao je šef radničkog vijeća Bernd Osterloh za interni tvornički list.

Kako piše Spiegel Online, Volkswagen je usprkos problemima s ekološkim standardima i isporukama nekih modela, povećao promet i dobit.

Premije od 4750 eura je relativno niska u usporedbi s rekordnom 2012., kada su radnici dobili godišnju premiju od 7000 eura, ali je povećanje premije u odnosu na prethodne dvije godine signal da se koncern oporavlja od krize uzrokovane skandalom oko manipulacije količine ispušnih plinova kod modela s dizelskim motorom.

U Njemačkoj i SAD-u tvrtka je suočena s brojnim privatnim tužbama vezano uz situaciju u kojoj su motori Volkswagenovih vozila pokazivali na testovima povoljnije rezultate emitiranja opasnih ispušnih plinova od stvarnih.