Potonuće

Umrlo i ono malo osjećaja ekonomske sigurnosti što je preostalo u Velikoj Britaniji

Sama suspenzija parlamenta, makar i privremena, presedan je koji ne može proći bez negativnog odjeka na ekonomiju
Ilustracija
 Arhiva / Pixabay.com

Zasad znamo tek toliko da je funta odmah nakon najave suspenzije Parlamenta zaronilla 1,1 posto, a onda se, vrlo sporo, počela podizati nakon stanke za ručak.

Ekonomija ne voli nesigurno okruženje, mi u Hrvatskoj imali smo to prilike naučiti. Sam prijedlog suspenzije, i prije nego što se znalo o odluci kraljice, bio je dovoljan da ubije i ono malo osjećaja sigurnosti što je u Cityju preživjelo izglasavanje Brexita, a onda i premijersku inauguraciju Borisa Johnsona. Pribroji li se tome vijest iz kabineta Johnsonova ministra financija Sajida Javida da odustaje od birminghamskog nastupa, na kojem je u srijedu prvi put trebao predstaviti smjernice svoje financijske politike, nije teško zaključiti da je britanska poslovna zajednica, a s njom neizbježno i globalna, tjedan započela izrazito destabilizirajućim vijestima.

Johnson, očekivano, i ovu svoju, dosad najradikalniju premijersku akciju objašnjava demagogijom: “Iskoristit ćemo stanku da bismo raspravili o problemima zdravstva, rastućem kriminalu, ali i o ulaganjima u infrastrukturu i znanost, kao i o smanjivanju životnih troškova”, poručio je građanima, ali malotko mu je povjerovao.

Odgoda sesije Parlamenta, osim ubijanja vremena potrebnog zastupnicima da blokiraju Brexit bez sporazuma, ubija i posljednju priliku da se sravne zaostali neplaćeni računi države, što se po tradiciji događa početkom rujna, velikim međustranačkim sporazumom.

Sama suspenzija parlamenta, makar i privremena, presedan je koji ne može proći bez negativnog odjeka na ekonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:28