Najsretniji dobitnici

U srpnju dvostruko više zahtjeva za kreditima, većina diže novac baš za SP u Rusiji

AUTOR:

  • Marina Klepo

OBJAVLJENO:

14.7.2018. u 12:40

AUTOR:

  • Marina Klepo

OBJAVLJENO:

14.7.2018. u 12:40

Zagreb, 130718.
Medjunarodna zracna luka Zagreb.
Prvi carter let s navijacima za Moskvu uoci finale Svjetskog nogometnog prvenstva poletio je veceras u 21,50. Na fotografiji: navijaci
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / Hanza Media

Čarteri za Moskvu su prepuni navijača

Euforično raspoloženje građana i spremnost mnogih da troše ne pitajući što će biti sutra, naravno, idu na ruku i bankama jer je povećana potražnja za kreditima, kao i potrošnja putem kartica.

U prva dva tjedna srpnja, navode u Erste banci, zaprimili su oko 4400 zahtjeva za gotovinske kredite, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Kada je riječ o zatraženim iznosima, porast iznosi oko 38 posto.

- Teško je rast plasmana povezati isključivo sa Svjetskim nogometnim prvenstvom. S druge strane, sigurno je da su Svjetsko prvenstvo, kao i planirani godišnji odmori, u određenoj mjeri utjecali na porast interesa za gotovinskim kreditima - objašnjavaju u Erste banci.

Na to da nije moguće znati s kojim ciljem netko uzima gotovinski kredit upozoravaju i u Addiko banci, to prije što banka bilježi “veliko zanimanje za gotovinske kredite koje ima u ponudi”. Ipak, ističu da imaju i klijente “koji su iskazali interes baš za put na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji”.

Osim gotovinskih kredita, povećana je i potrošnja putem kartica. Vrijednost transakcija preko debitnih kartica na bankomatima, kažu u Erste banci, u prvih deset dana srpnja povećana je za oko 22 posto, dok je debitnim karticama na POS uređajima ostvaren rast volumena od oko 23 posto.

- Također, primjetno je da spomenuti trend posebno dolazi do izražaja u dane kada hrvatska nogometna reprezentacija igra svoje utakmice - kažu u Erste banci.

U HPB-u također potvrđuju da bilježe povećanu potrošnju klijenata.