Signalitics

U prvih devet mjeseci Hrvatska ostvarila deficit robne razmjene od 7,4 milijardi eura

Ilustracija, kamioni na graničnom pijelazu Macelj
 Nikola Solic / Heinz-Peter Bader / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Izvoz Hrvatske u inozemstvo u rujnu je ostvario rast od 5,3% godišnje dok je uvoz u istom periodu uvećan za 2,2% godišnje. Na razini trećeg kvartala ostvaren je tako prosječan rast izvoza od solidnih 5,5% dok je uvoz zabilježio rast od 2,1% u prosjeku. Deficit robne razmjene sa inozemstvom pritom iznosi 2,2 milijarde eura i za 3,6% je niži nego što je bio godinu ranije dok se pokrivenost uvoza izvozom zadržava na niskoj razini od oko 60%.

Od siječnja do kraja rujna ove godine izvoz je ostvario prosječan rast od 6,1% godišnje dok je uvoz viši za 6,5% godišnje. U apsolutnim iznosima to znači kako je izvoz uvećan za 652 milijuna eura dok je uvoz viši za gotovo dvostrukih 1,1 milijardu eura. Deficit robne razmjene pritom je dosegnuo 7,4 milijardi eura i za 6,4% je viši nego što je bio godinu ranije, odnosno za 18,2% viši nego što je bio u istom periodu 2017. godine.

ŠTO TO ZNAČI?

Usprkos daljnjem narušavanju ekonomske situacije kod naših vodećih trgovinskih partnera, Hrvatska je u trećem kvartalu uspjela ostvariti solidan rast izvoza te blago smanjenje deficita. Smanjenje deficita pritom prije svega možemo pripisati relativno niskoj stopi rasta uvoza povezanoj sa niskim stopama rasta turističkih noćenja nakon značajnog uzleta u prethodnim godinama. Ipak, ukoliko promotrimo podatke na razini prvih devet mjeseci, jasno je kako generalan trend kretanja u robnoj razmjeni sa inozemstvom ostaje nepovoljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:06