Signalitics

Turska lira izgubila na vrijednosti oko 9 posto i trguje se na najnižim razinama ikad

Tečaj mjenjačnice u Turskoj
 Osman Orsal / REUTERS

U danu bez objava važnijih ekonomskih indikatora vodeći svjetski dionički indeksi su nastavili bilježiti negativnu izvedbu uslijed povećane averzije investitora prema rizičnoj imovini uzrokovane snažnim turbulencijama na turskom tržištu. S&P 500 i Dow Jones su pritom zabilježili nadulju seriju pada u proteklih pet mjeseci i pali četvrti uzastopni trgovinski dan.

Turska lira je u jučerašnjem trgovanju izgubila na vrijednosti oko 9% te se trenutno valutom trguje na najnižim razinama u odnosu na američki dolar ikad, a usprkos potezima centralne banke u toku dana kako bi se ojačala valuta. S ciljem potpore bankarskom sustavu koji trpi strašne gubitke, centralna je banka u toku dana prilagodbom stope rezervacije u sustav ubrizgala 10 milijardi lira, 6 milijardi dolara te 3 milijardi dolara vrijednosti likvidnosti u zlatu.

Unatoč navedenom bankarski je sektor na dioničkom tržištu izgubio oko 10% vrijednosti u ponedjeljak i trenutno se njime trguje na preko 40% nižim razinama u odnosu na kraj godine.

Turski predsjednik Erdogan nije pomogao sa svojim izjavama o izdaji turske ekonomije i zabijanju noža u leđa od strane SAD-a, implicirajući na pritisak koji na istu vrši SAD uslijed svojih snažnih ekonomskih sankcija.

Nadalje, nove gubitke je pretrpjelo i tursko dioničko tržište gdje je BIST 100 dionički indeks pao na svoju najnižu razinu od ožujka 2009. godine mjereno u američkim dolarima. Iako su gubici u liri nešto niži uz izbrisanu petinu vrijednosti, na umu treba imati da je za strane investitore važnija vrijednost u dolarima s obzirom na tipičnu tendenciju repatrijacije investicijske dobiti u lokalnu valutu.

Kriza u Turskoj zahvatila je i ostale ekonomije pa je talijanski desetogodišnji prinos porastao jučer na najvišu razinu od početka lipnja i dosegnuo 3,109% gdje je rast dodatno potaknut postojećim političkim previranjima u zemlji. Spread u odnosu na njemački Bund, koji je često korištena mjera sentimenta prema političkom riziku eurozone, dosegnuo je 278 baznih bodova što je najviša razina nakon najsnažnije rasprodaje talijanskog duga krajem svibnja. Uzlazne pritiske zabilježio je i ostatak periferije kao što su Portugal i Španjolska.

Od ostalih događanja istaknimo kako je posljednje istraživanje federalne banke New York pokazalo kako bi postojeći trgovinski rat između SAD-a i trgovinskih partnera izgledno mogao rezultirati nešto nižom stopom i uvoza i izvoza, ostavljajući ukupnu razinu trgovinskog deficita ekonomije uvelike nepromijenjenom. Nadalje, istraživanje je pokazalo i kako uvedeni nameti na široki raspon kineskih i europskih dobara će izgledno povećati trošak proizvodnje američkih kompanija i smanjiti američku produktivnost. Američki izvoz tako neće biti samo pogođen mjerama odmazde od strane drugih ekonomija već i višom razinom troškova proizvodnje koji će se preliti na cijene i u konačnici učiniti američko gospodarstvo manje kompetitivnim na svjetskom tržištu.

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su dolasci stranih turista u lipnju porasli za 3,2% godišnje, dok je broj stranih noćenja pao za 2,4% godišnje u istom periodu. Dolasci i noćenja domaćih turista porasli su za 13,0% i 14,4% godišnje u lipnju što se može pripisati generalno višem raspoloživom dohotku kućanstava.

Broj dolazaka stranih turista u prosjeku je zabilježio rast od 12,5% godišnje u prvoj polovici godine, dok su noćenja porasla za 8,7% godišnje u istom periodu. Usprkos umjerenoj korekciji stranih noćenja u lipnju, smatramo kako sveukupna izvedba ovogodišnjeg turizma podupire naša očekivanja još jedne rekordne turističke sezone uz rast prihoda od turizma od oko 8% uslijed nastavka nadogradnje turističkih kapaciteta, percepcije Hrvatske kao sigurne destinacije i još uvijek solidne izvedbe ekonomija Europske unije i snažne izvedbe regionalnih ekonomija.

Izvedba deviznih tržišta i jučer je bila pod dominantnim utjecajem zbivanja u Turskoj koja su nastavila generirati povećane priljeve kapitala u tradicionalno sigurna utočišta kao što su dolar, švicarski franak i jen. Parom EUR/USD trgovalo se u toku dana ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro, što su najniže razine u zadnjih godinu dana. Jedan od čimbenika slabljenja eura u odnosu na dolar leži u snažnoj izloženosti pojedinih europskih banaka kao što su UniCredit i BNP Paribas prema turskoj ekonomiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:11