Signalitics

Trump i Juncker u dogovoru za smirivanje trgovinskih tenzija, Nasdaq na rekordnoj razini

Brokeri na NYSE
 Jutarnji.hr / Arhiva

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu nošeni rastom u posljednjim satima trgovanja pri čemu je Nasdaq dosegnuo novu rekordnu razinu nakon što je objavljeno kako su predsjednik Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean- Claude Juncker postigli dogovor koji vodi smirivanju trgovinskih tenzija.

Preciznije, dogovoreno je kako će EU i SAD započeti nove pregovore vezane uz budućnost trgovine između ekonomija pri ćemu je izražena želja za zajedničkim radom prema eliminaciji svih carina, prepreka trgovini i potpora namjenjenih industrijskim dobrima izvan auto industrije. Također izražena je namjera zajedničkog rada kako bi se reformirala Svjetska trgovinska organizacija i smanjili troškovi trgovine i regulatorne prepreke diljem Atlantika.

Podsjećamo kako je ranije predsjednik Trump zaprijetio uvođenjem nameta od 25% na uvoz automobila i dijelova za automobile iz Europske unije. Iako niti jedan vođa se nije osvrnuo direktno na auto industriju, dogovoreno je kako će se odustati od uvođenja bilo kakvih novih nameta dokle god traju pregovori.

Jedino što je zasada poznato od potencijalnog budućeg trgovinskog sporazuma je kako je Europska unija pristala kupovati znatno više soje iz SAD-a, a čime će Trump kompenzirati jedan dio pada potražnje nakon što je Kina uvela namete na uvoz iste.

U međuvremenu, Ford je već treći vodeći proizvođač automobila koji je smanjio svoja očekivanja prodaje u tekućoj godini uslijed očekivanog negativnog utjecaja slabosti Kine gdje je dobit Forda pogođena novim carinama. Ranije u danu isto je učinio General Motors i Fiat Chrysler. Ford je smanjio svoja očekivanja zarade po dionici sa 1.45-1.70 dolara na 1.30-1.50 dolara uslijed negativnog utjecaja nameta na čelik i aluminij u iznosu od 500-600 milijuna dolara i gubitaka na kineskom tržištu u procjenjenom iznosu od 200 milijuna eura.

Fokus investitora danas će neupitno biti na sastanku Vijeća ECB-a i press konferenciji za novinare koja će uslijediti potom. Tržišta anticipiraju zadržavanje svih referentnih kamatnih stopa nepromijenjenima kao i zadržavanje postojeće retorike koja anticipira smanjenje mjesečnog otkupa obveznica u rujnu sa 30 na 15 milijardi eura mjesečno te u konačnici potpuni završetak programa do kraja godine.

Istaknimo pritom kako je namjera ECB-a da unatoč završetku programa obveznica zadrži svoju ekspanzivnu monetarnu politiku uvelike netaknutom jasno izražena na posljednjem sastanku kroz izjavu da se anticipira zadržavanje kamatnih stopa na aktualno niskim razinama barem kroz ljeto 2019. godine i svakako onoliko dugo koliko će biti potrebno da se inflacija samoodrživo počne kretati prema svom srednjoročnom cilju od 2%.

Podsjećamo, bazična inflacija Euro zone koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija zabilježila je rast od tek 0,9% u lipnju. Imajući na umu navedeno kao i nedavne ispod očekivane objave ekonomskih indikatora Euro zone zadržavamo naša očekivanja da će ECB se na prvo podizanje kamatnjaka odlučiti krajem sljedeće godine podižući depozitnu kamatnu stopu za 15-ak bb, a s obzirom da se ista trenutno nalazi na -0,4%, odnosno znatno ispod stope refinanciranja od 0,0%.

Cijene nafte zabilježile su umjeren rast drugi dan uzastopno uslijed iznad očekivanog pada zaliha nafte u SAD-u pri čemu se iste trenutno nalaze na najnižoj razini od veljače 2015. godine. Nadalje, Saudijska Arabija najavila je kako obustavlja dostavu nafte putem Crvenog mora nakon napada pobunjenika na njihove brodova.

Odluka Saudijske Arabije usporiti će dostavu nafte najvećeg svjetskog izvoznika na ključna tržišta Europe i SAD-a u trenutku već znatnih tržišnih nesigurnosti oko obujma ponude uslijed stupanja na snagu sankcija prema Iranu u studenom ove godine.

Uzlazni pritisci na 10-godišnji japanski prinos nastavili su se jučer u toku dana pri čemu se isti približio razini od 0,1%, odnosno najvišoj razini u proteklih šest mjeseci uslijed špekulacija kako će centralna banka na svom sastanku u utorak smanjiti svoju ultra ekspanzivnu monetarnu politiku. U svijetlu navedenog jačanje jena je nastavljeno pri čemu se par USD/JPY spustio ispod razine od 1,10 jena za jedan dolar.

Tečaj EUR/USD zabilježio je rast ususret današnjem sastanku Vijeća ECB-a. Pritom i dalje zadržavamo naša očekivanja snažnog dolara u narednom periodu uslijed očekivanog nastavka širenja diferencijala kamatnih stopa između SAD-a i Euro zone te pojačane potražnje za dolarom koja proizlazi iz izgledno povećane repatrijacije dobiti nakon poreznog rasterećenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:59