Signalitics

Trgovinski rat: Kineski rast je usporio, još se čeka objava podataka o američkoj ekonomiji

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Trgovinske razmirice između SAD-a i Kine nisu uspjele ozbiljnije naštetiti američkim dioničkim indeksima pa je S&P 500 u proteklom tjednu dosegnuo najvišu razinu u proteklih pet mjeseci dok je Dow Jones porastao iznad razine od 25,000 bodova po prvi puta u proteklih mjesec dana.

Istovremeno, čini se da je kinesko gospodarstvo pod znatno većim pritiskom u iščekivanju dodatnih nameta. Naime, investicije u nekretnine u lipnju su zabilježile usporavanje što se može povezati sa najavama razvojne banke o smanjenom odobravanju kredita uz potpore za kupnju domova. Nadalje, prva objava BDP-a ukazuje na rast Kine od 6,7% godišnje u drugom kvartalu što je najsporija stopa rasta od 2016. godine, a prije svega proizlazi iz agresivne politike razduživanja koja dovodi do pada infrastrukturnih investicija.

Unatoč snažnoj korekciji kineskih dioničkih indeksa u nedavnom periodu i prvim naznakama učinka na realnu ekonomiju, snažnije usporavanje rasta ekonomije nije za očekivati čak niti u slučaju daljnje eskalacije sukoba između SAD-a i Kine. Naposljetku, SAD nije glavno kinesko izvozno tržište i domaća ekonomija trenutno igra mnogo važniju ulogu za rast nego izvoz. Visoka razina privatnog duga i kraj procvata tržišta nekretnina izgledno predstavljaju mnogo veće rizike za kinesko gospodarstvo i valutu u narednom periodu.

U tjednu ispred nas fokus investitora bit će uvelike na nadolazećim objavama podataka za američku industrijsku proizvodnju i trgovinu na malo u lipnju koje bi trebale potvrditi ubrzanje američkog rasta prema 4,0% kvartalno u drugom kvartalu.

Trenutno dostupni podaci upućuju da su SAD izgledno zabilježile najsnažniji rast u protekle četiri godine u drugom kvartalu. Naime, rast privatne potrošnje ostaje podržan kontinuiranim rastom zaposlenosti i poreznim rasterećenjem. Tržišta tako anticipiraju da će današnja objava pokazati rast trgovine na malo od 0,6% mjesečno. Isto tako, objava industrijske proizvodnje za lipanj, koja je na rasporedu u utorak, trebala bi pokazati solidan rast od 0,6% mjesečno uslijed vidljivog porasta radnih sati iz izvještaja o zaposlenosti.

Izuzev navedenog, tržišta će ovaj tjedan popratiti sastanak Trumpa i Putina. Nakon što je Trump zauzeo izuzetno oštru retoriku prema NATO saveznicima u Brusselsu, stav koji će zauzeti prema Rusiji mogao bi biti odrednica američko-ruskih odnosa barem u kratkom periodu.

Danas započinje i sastanak predstavnika Europske unije i Kine u Beijingu čiji je cilj izgradnja saveza protiv Trumpove protekcionističke politike.

Čelnik Fed-a Powell ovaj će tjedan održati uobičajeno polugodišnje svjedočenje o ekonomskoj i monetarnoj politici pred američkim Senatom. Fed je već podnio pismeno izvješće Kongresu u petak u kojem su prezentirana optimistična očekivanja vezano uz buduća ekonomska kretanja. Powell će se izgledno suočiti s nizom pitanja vezano uz posljedice Trumpova protekcionizma na američku ekonomiju.

Konačno, ne zaboravimo da se nastavlja sezona objava zarada američkih kompanija za drugi kvartal godine, gdje su ovaj tjedan na rasporedu Bank of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Morgan Stanley i Microsoft.

Tečaj EUR/HRK u proteklom se tjednu zadržavao blago ispod razine od 7,40 kuna za jedan euro te očekujemo da će aprecijacijski pritisci po domaću valutu se nastaviti i u narednom periodu uslijed snažne turističke sezone i s time povezanog priljeva deviza, solidnog izvoza i snažnijeg privlačenja sredstava iz EU fondova.

Ipak, ne očekujemo da par padne ispod 7,35 niti na vrhuncu turističke sezone s obzirom na HNB-ovu predanost očuvanju tečajne stabilnosti te već dvije intervencije u toku ove godine s ciljem ublažavanja aprecijacijskih pritisaka.

Devizna tržišta u proteklom su se tjednu relativno mirno nosila s rastućim tenzijama između SAD-a i Kine pa je tako najava dodatnih „kaznenih“ carina na kineski uvoz dovela do tek neznatnog bijega investitora u sigurne valute.

Tečaj EUR/USD ubrzo se vratio ispod razine od 1,17 dolara za jedan euro nakon kratkoročnog probaja uzrokovanog neočekivanim rastom stope nezaposlenosti u SAD-u. Pritom smatramo kako bi uvođenje carina od strane SAD-a izgledno moglo imati pozitivan učinak na dolar, budući da će snažnija domaća potražnja smanjiti ponudu američkih proizvoda na svjetskom tržištu, dok će inozemna ponuda roba porasti. Posljedično, cijena američkih roba treba porasti u odnosu na inozemne u relativnim terminima, što će dovesti do realne aprecijacije dolara.

Danas je na rasporedu uobičajena jednotjedna obrnuta repo aukcija HNB-a po kamatnoj stopi od 0,03%, gdje očekujemo nastavak suzdržanosti banaka prilikom dostavljanja ponuda uslijed i dalje izdašnog viška kunske likvidnosti u sustavu koji osigurava zadržavanje kratkoročnih kunskih kamatnih stopa oko rekordno niskih razina.

Ministarstvo financija preskače današnju aukciju trezorskih zapisa u skladu s izostankom dospijeća, a sljedeća aukcija održati će se 21. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:53