Umjetnost 'prepakiravanja'

Trebate li kupiti baš svaki poklon? Ove stvari već imate, a možete ih lako 'proslijediti'

Teško je pronaći osobu koja se ponekad ne posluži tom strategijom darivanja, ali postoje jasna pravila
Ilustracija
 Kelvin Kay, en:user:kkmd / Wikimedia / Cretaive Commons / www.factoriaderegalos.com

Iako svojim najmilijima uvijek pod borom želimo ostaviti baš onaj poklon koji bi ih najviše obradovao na božićno jutro, stanje u novčaniku nas nerijetko u tome ograničava.

Također, tijekom blagdana nam često ne najavljeno navrate susjedi, rodbina i prijatelji koje nismo uračunali u svoj 'božićni proračun', pa u vrlo kratkom periodu kreativnim metodama moramo na vlastitim policama pronaći neku sitnicu koju bismo njima poklonili kao znak pažnje za Božić. Upravo zato, razvio se trend 'prepakiravanja' poklona.

O čemu se radi?

Vrlo jednostavno, riječ je o poklanjanju darova korištenjem stvari koje smo u posljednji trenutak pronašli na svojim policama. Najčešće, radi se o poklonima koje je nama netko prije darovao i koji su poznati po tome da idu iz 'ruke u ruku' (poput bombonijere, kave ili vina), ali u nekim slučajevima može se raditi i o odjevnim predmetima koje smo prerasli, parfemima koje ne namjeravamo koristiti ili knjigama koje smo već pročitali. Iako je to društveno prihvaćen fenomen i teško je pronaći osobu koja se ponekad ne posluži tom strategijom darovanja, postoji jasna 'granica dobroga ukusa' u tome što je prihvatljivo ili neprihvatljivo prepakirati.

Prvenstveno, važno je nikada ne pokloniti prepakirani poklon osobi od koje smo taj poklon inicijalno dobili. No, vremenom su se razjasnili pokloni koje je moguće prepakirati bez previše razmišljanja, dokle god se zadovolje osnovni kriteriji.

1. Bombonijera

Bombonijere i čokolade su zasigurno najpoznatiji primjerci poklona koji često 'mijenjaju adresu' tijekom blagdanskog perioda. Lijepo zapakirana bombonijera ili ukusna čokolada sigurno će podjednako razveseliti mlade i stare, unatoč tome što je božićni stol sigurno prepun domaćih kolača.

Međutim, pri 'prepakiravanju' takvih poklona valja obratiti pažnju na rok trajanja, kao i na provjeru da poklon već nije otvoren i korišten.

2. Alkoholna pića

Gotovo svatko ima kolekciju alkoholnih pića koje čuva za posebne prilike. Boca dobrog vina ili kvalitetnog viskija su pokloni koji će uvijek svakome izmamiti osmijeh na lice. S obzirom na to da je riječ o darovima koji samo dobivaju na vrijednosti svojim 'stažom' na policama, riječ je o gotovo idealnom poklonu za 'prepakiravanje'.

3. Knjige

Kupili ste knjigu, pročitali je i stavili na policu? Možda je ona baš idealan poklon za vašeg prijatelja knjigoljupca koji bi u njoj uživao. S obzirom na to da korištena knjiga, poput one iz antikvarijata, ima određenu dodanu vrijednost među ljubiteljima literature, prave entuzijaste pisane riječi sigurno neće smetati što je njihov poklon već imao vlasnika. Međutim, prije poklanjanja važno je provjeriti da baš taj primjerak nema posvetu, kako bi se izbjegle eventualne neugodne situacije za božićnim ručkom.

4. Poklon paketi

Gelovi za tuširanje, aromatizirajuće svijeće ili dezodoransi zajedno upakirani u prekrasnu božićnu ukrasnu kutiju idealan su poklon za ponovnu namjenu.

5. Božićni ukrasi

Svake godine tijekom blagdana obnovimo svoju kolekciju božićnih ukrasa. Keramičko božićno drvce, set kuglica za bor ili porculanski Djed Božićnjak koje imamo viška, nekome će drugome uljepšati baš taj Božić i dodatno upotpuniti blagdansko ozračje njegove obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:18