Signalitics

Tjedni pregled tržišta: S&P 500 indeks četiri uzastopna dana bilježi negativan trend

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

8.9.2018. u 14:37

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

8.9.2018. u 14:37

, Image: 159987398, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Njujorška burza na Wall Streetu

Protekli je tjedan na svjetskim financijskim tržištima protekao u znaku pesimizma i zabrinutosti investitora oko buduće izvedbe ekonomija u razvoju što je dodatno potaknuto ulaskom Južne Afrike u recesiju po prvi puta od 2009. godine, ali i već dobro poznatim poteškoćama s kojima se suočavaju Argentina i Turska.

1) U svijetlu navedenog dionički indeksi i valute zemalja u razvoju zabilježili su snažne silazne pritiske, a strah investitora prelio se i na razvijena tržišta pa su tako američki dionički indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite proveli četiri uzastopna trgovinska dana u negativnom teritoriju. Pad je pritom bio predvođen rasprodajom izdanja tehnološkog sektora.

 

Snažnija očekivanja rasta američkog kamatnjaka uslijed očekivane izvedbe američke ekonomije, smanjuju interes investitora za imovinom zemalja u razvoju koja se u periodu niskih kamatnih stopa činila kao dobra investicijska prilika radi viših razina povrata koje je nudila investitorima.

Većina ekonomija u razvoju suočava se s visokim razinama deficita platne bilance te su im tokovi kapitala u zemlju nužni za financiranje istoga. Istovremeno, dobar dio duga tih zemalja denominiran je u američkom dolaru, od čega velik dio nije hedgiran te nedavno jačanje američkog dolara u kombinaciji s nižim interesom za dug tih zemalja i posljedičnim rastom prinosa dovodi u pitanje održivost duga.

2) Dodatan udarac američkim dioničkim indeksima u petak je stigao od objava predsjednika Trumpa kako će uskoro započeti s naplatom carina na 200 milijardi vrijednosti kineskog uvoza u zemlju. Unatoč tome što su neke od američkih najvećih tehnoloških kompanija te lanaca prodaje na malo u proteklom tjednu poslali Trumpovoj administraciji zahtjev za odustajanjem od nametanja novih carina.

Dodatno, Trump je izrazio svoju namjeru kako će izuzev navedenog započeti s pripremom plana za naplatu carina na još 267 milijardi dolara vrijednosti kineskog uvoza u zemlju, a što implicira kako će sav robni uvoz iz Kine biti podložan nametima.

Ranije sklopljen trgovinski dogovor s Meksikom također je djelomično usmjeren na nemogućnost protoka kineske robe te retorika Trumpove administracije upućuje da dogovor s Kinom nije nemoguć ali zahtijeva popuštanje s kineske strane u vidu mjera kojima bi se smanjio deficit između dvije ekonomije, ali i veća zaštita američkog intelektualnog vlasništva u Kini.

 

3) Prinosi na talijanske obveznice su nakon snažnih uzlaznih pritisaka korigirali na niže u tjednu iza nas nakon što su neki od vodećih političara u zemlji ukazali na spremnost suradnje s institucijama Europske unije vezano uz pitanje javne potrošnje.

Ranije najavljene mjere nove koalicijske vlade u Italiji upućivale su na pad fiskalne discipline i rast ionako visokog javnog duga zemlje od 130% BDP-a, što bi Italiju stavilo u poziciju vodećeg kandidata za izbijanje dužničke krize u silaznoj fazi ekonomskog ciklusa. Posljednje informacije pokazuju kako su vodeći članovi vlade u novi proračun za 2019. voljni implementirati mjere kojima će se ograničiti potrošnja i rast duga.