Signalitics

Tjedni pregled tržišta: sljedeći tjedan fokus investitora bit će na sastanku Vijeća ECB-a

Nakon sastanka Vijeća imat će detaljnije informacije o budućoj politici centralne banke te makroekonomske projekcije
Sjedište Europske centralne banke u Frankfurtu
 Profimedia, ImageSource

Tjedan iza nas bio je skroman objavama ekonomskih indikatora te generalno zbivanjima na svjetskim tržištima. Pritom vrijedi istaknuti tek snažne uzlazne pritiske na njemačke i američke prinose nakon što su dva člana ECB-a izrazila svoja uvjerenja u nastavak jačanja ekonomije Euro zone što je pojačalo tržišna očekivanja završetka programa otkupa obveznica od strane ECB-a do kraja ove godine.

Prema aktualnim planovima, ECB bi trebao nastaviti s programom otkupa minimalno do rujna ove godine, a Vijeće se prema izjavama čelnika ECB-a suzdržalo od rasprave o monetarnoj politici iza tog perioda na svom posljednjem sastanku. Razlog potonjem može se naći u ispod očekivanim objavama ekonomskih indikatora u toku ove godine te korekciji indikatora sentimenta koji upućuju na i dalje solidne stope rasta, ali ispod prošlogodišnjih razina.

Unatoč navedenom te prijetnjama rastu od strane protekcionističke politike SAD-a u vidu carina na čelik i aluminij, član ECB-a Praet prošli tjedan je izjavio kako smatra da snaga ekonomije Euro zone implicira da će se inflacija početi kretati prema ECB-ovom srednjoročnom cilju od 2%.

Fokus investitora sljedeći će tjedan tako uvelike biti na sastanku Vijeća ECB-a nakon kojeg bi trebali imati nešto detaljnije informacije o budućoj politici centralne banke kao i posljednje makroekonomske projekcije koje će biti jasniji pokazatelj stava Vijeća oko nedavnih ispod očekivanih objava ekonomskih indikatora. U srpnju prošle godine imali smo priliku svjedočiti izuzetno optimističnoj retorici guvernera ECB-a Draghia na okupljanju ECB-a u Sintri u kojem je izražen optimizam vezano uz buduća inflatorna kretanja kada je izjavljeno da su deflatorni pritisci prošlost i da su inflatorni pritisci ponovno u igri. Tržišta su tada znatno pojačala svoja očekivanja oko ranije od očekivanog podizanja kamatnjaka od strane ECB-a dok godinu dana kasnije bazična inflacija se i dalje kreće na razini od oko 1% te je štoviše usporila rast sa tadašnjih razina.

Imajući na umu političke turbulencije u Italiji i posljedičnu ranjivost duga periferije, ispod očekivane objave ekonomskih i sentiment indikatora, rizike koji proizlaze iz Trumpove protekcionističke politike i nisku razinu inflacije, smatramo kako će se ECB suzdržati od podizanja kamatnjaka do kraja sljedeće godine.

Izuzev sastanka ECB-a, investitori će sa zanimanjem pratiti novosti sa sastanka vođa G7 zemalja koji je započeo u petak koji bi izgledno mogao potencirati postojeće razlike između SAD-a i ostalih zemalja članica po pitanju trgovinske politike. U tom kontekstu istaknimo kako je američki predsjednik Trump u proteklom tjednu prozvao predsjednike Francuske i Kanade, Emmanuela Macrona i Justina Trudeau radi trgovinskih politika dviju zemalja.

Istaknimo i kako je u utorak na rasporedu sastanak između Trumpa i vođe Sjeverne Koreje, Kim Jong Una koji bi trebao biti prvi korak prema nuklearnom razoružavanju poluotoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:18