Signalitics

Tjedni pregled tržišta: SAD želi naplatiti carine na preostalih 300 mlrd.$ kineskog uvoza

Donald Trump i Xi Jinping
 Profimedia, Newscom

U nedostatku objave važnijih ekonomskih indikatora, tjedan iza nas protekao je u znaku daljnje eskalacije trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine. Podsjećamo kako su SAD u toku mjeseca povećale carine s 10% na 25% na oko 200 milijardi dolara godišnje vrijednosti kineskog uvoza što je bio početak obnavljanja tenzija između dvije zemlje, a nakon onoga što se činilo kao relativno mirni trgovinski pregovori u prethodnim mjesecima.

Isto tako, Trumpova administracija priprema plan kojim će se omogućiti naplaćivanje carina i na preostalih 300 milijardi dolara vrijednosti kineskog uvoza roba u zemlju. Ono što je zanimljivo napomenuti je kako do sada uvedene carine su se tek u manjem dijelu od oko 20% odnosile na uvoz potrošačkih dobara, ali istovremeno iznose oko 60% vrijednosti dobara na koje se carine tek žele uvesti. Dosadašnja istraživanja pokazala su i kako su dosad uvedene carine imale relativno snažne implikacije na rast cijena u SAD-u, a što bi se zasigurno povećalo s većim udjelom potrošačkih dobara u košari proizvoda na koje se odnose carine.

Zaoštravanje odnosa otišlo je korak dalje u toku ovog tjedna gdje se Huawei našao u fokusu investitora nakon što je Google obustavio dostave određenih softverskih rješenja i usluga kompaniji nakon što je Bijela kuća kinesku kompaniju stavila na crnu listu.

Samo dan kasnije Bijela kuća izdala je dozvolu američkim kompanijama da nastave poslovati sa Huaweijem na vremenski period od sljedeća tri mjeseca. Ipak, u nedostatku konačnog rješenja i novog trgovinskog dogovora između dvije zemlje, spomenuto odobrenje rezultira tek privremenim smanjenjem nervoze na tržištu te istodobno stvara značajnu neizvjesnost za investitore. Potonje je dodatno potaknutom i posljednjim informacijama kako bi SAD u budućnosti mogle proširiti crnu listu kineskih kompanija na kinesku kompaniju Hikvision koja je vodeći svjetski dobavljač proizvoda za video nadzor.

U svijetlu navedenog, američki dionički indeksi zabilježili su pretežito negativnu izvedbu u toku tjedna uz istovremeni nastavak potrage investitora za sigurnom imovinom što je rezultiralo daljnjom korekcijom njemačkih i američkih obvezničkih prinosa. Prinosi na 10-godišnje obveznice spomenutih zemalja tako se nalaze na oko 30 bb nižoj razini u odnosu na kraj prošle godine.

Bilješke Fed-a s posljednjeg sastanka centralne banke krajem prošlog mjeseca nisu pružile investitorima novosti. Naime, Fed anticipira zadržavanje bazičnog kamatnjaka nepromijenjenim čak i u slučaju oporavka vanjskog okruženja dok o smanjenju bazičnog kamatnjaka o kojem špekulira tržište, nije bilo riječi. S obzirom na to da je sastanak prethodio eskalaciji trgovinskih sukoba, bilješke nisu pružile uvid u stav centralne banke oko istoga a komentare o potencijalnom učinku trgovinskog rata na monetarnu politiku su propustili dani i članovi Fed-a u svojim govorima u toku tjedna.

Čelnik Fed-a je izjavio kako je prerano za izvlačenje zaključaka iz trgovinskih pregovora budući da konačni ishod još uvijek nije poznat. Bez daljnjih informacija o potencijalnim mjerama obje strane, implikacije trgovinskog rata nije moguće kvantificirati. Tržište tako ostaje fokusirano na očekivani susret predsjednika Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga na sastanku G20 zemalja u toku sljedećeg mjeseca uz nadu da dvije strane i dalje mogu naći zajednički jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:38