Signalitics

Tjedni pregled tržišta: Povećana averzija investitora prema rizičnoj imovini

Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Tjedan iza nas protekao je u znaku povećane averzije investitora prema rizičnoj imovini koja je rezultirala korekcijom vodećih svjetskih dioničkih indeksa, padom njemačkih i američkih obvezničkih prinosa te aprecijacijom tradicionalno sigurnih valutnih utočišta kao što su švicarski franak, jen, a u posljednje vrijeme i dolar.

Naime, prošli petak objavljeni PMI indikator sentimenta prerađivačkog sektora eurozone za ožujak korigirao je dublje u korekcijski teritorij. Prerađivački sektor nalazi se pod snažnim pritiskom oslabljene inozemne potražnje te posljednje objave sugeriraju kako će BDP eurozone u najboljem slučaju zabilježiti skroman rast u prvoj polovici godine.

Američki dionički indeksi tako su proveli veći dio tjedna u negativnom teritoriju dok se američki 10-godišnji obveznički prinos spustio na najnižu razinu od prosinca 2017. godine te bilježi pad od preko 30bb u toku ove godine. Prinos na američki tromjesečni trezorski zapis se tako trenutno nalazi iznad američkog 10-godišnjeg prinosa – pojava poznata kao invertirana krivulja prinosa koja je prethodila svakoj recesiji u SAD-u od Drugog svjetskog rata. U svijetlu navedenog tržišni sudionici sve češće špekuliraju o potencijalnom labavljenju monetarne politike od strane Fed-a što je u proteklom tjednu dodatno potaknuo novo nominirani član od strane predsjednika Trumpa, koji je istaknuo kako smatra da bi centralna banka smjesta trebala smanjiti bazični kamatnjak za oko 50 baznih bodova. Istovremeno, njemački obveznički prinos je pao je u negativan teritorij po prvi puta od lipnja 2016. godine.

Nakon što je opreznija retorika Fed-a u proteklom tjednu rezultirala deprecijacijskim pritiscima na dolar, isti su bili tek privremeni te se parom EUR/USD ponovno trguje ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro.

Dolar se tako tek jedan dan nalazio pod pritiskom Fed-ove ublažene retorike i pauziranja od daljnjeg podizanja kamatnjaka. Međutim, konsenzus očekivanja analitičara pa i projekcije svih vodećih institucija i dalje impliciraju značajno slabljenje američkog dolara sa sadašnjih razina te tečaj EUR/USD od oko 1,20 dolara za jedan euro krajem ove godine.

Razlog ovakvim očekivanjima na početku godine se krio u izglednom podizanju bazičnog kamatnjaka od strane ECB-a krajem ove godine te očekivanom završetku ciklusa normalizacije od strane Fed-a. Od početka smo imali mnogo pesimističniji stav prema ekonomskoj izvedbi eurozone te sukladno tome i mogućnosti ECB-a da normalizira monetarnu politiku. Naša očekivanja pokazala su se i više nego opravdanima u proteklim tjednima budući da se euro nalazi pod konstantnim pritiskom više premije rizika radi povećanih izgleda za recesijom u eurozoni u odnosu na SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:43