Signalitics

Tjedni pregled tržišta: Oporavak sentimenta investitora dovelo do rasta dioničkih indeksa

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Prošli petak objavljeni podaci o američkoj zaposlenosti pokazali su rast iste od 304 tisuće u siječnju usprkos obustavi rada dijela državne uprave u istom periodu. Potonjenje se tako do sada odrazilo samo na indikatore sentimenta koji su blago pali dok fundamentalna slika američke ekonomije ostaje pozitivna.

Potonjenje u kombinaciji s opreznijom retorikom Fed-a po pitanju daljnje normalizacije monetarne politike potaknulo je oporavak sentimenta investitora na tržištu te dovelo do pet uzastopnih dana rasta američkih dioničkih indeksa uz prvu blagu korekciju naniže zabilježenu u srijedu.

S druge pak strane Atlantika posljednje objave sentiment i hard indikatora ne daju investitorima mnogo razloga za optimizam. Naime, Sentix indikator sentimenta investitora euro zone pao je na najnižu razinu u protekle četiri godine uslijed jačanja straha oko daljnjeg usporavanja ekonomije u svijetlu slabijeg svjetskog rasta. Indeks je tako korigirao sa -1,5 bodova u siječnju na -3,7 bodova u veljači što je najniža razina od studenog 2014 godine te šesti uzastopni mjesec korekcije.

Nadalje, njemačke tvorničke narudžbe u prosincu su pale za 1,6% mjesečno te tako podbacile u odnosu na tržišna očekivanja rasta od 0,3% mjesečno. Spomenute objave posljednje su u nizu indikatora koji ukazuju na daljnje usporavanje rasta euro zone. Indikator poslovnog povjerenja među njemačkim izvoznicima također je značajno oslabio a PMI indikatori sentimenta zabilježili su daljnju korekciju naniže te se trenutno nalaze tek blago iznad kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od recesije.

Dva uzastopna kvartalna pada BDP-a u Italiji čime je zemlja tehnički ušla u recesiju te nastavak pada sentiment indikatora u nedavnom periodu ne idu u prilog izvedbi domaće ekonomije čija jedna četvrtina izvoza roba te neznatno manje od jedne četvrtine izvoza usluga se odnosi na Njemačku i Italiju. Nepovoljna zbivanja u industrijskom sektoru euro zone već su se odrazila na izvedbu domaće industrijske proizvodnje koja je u toku 2018. zabilježila prosječan pad od 0,9% s naglaskom na prosinac u koje je došlo do snažne korekcije naniže od 6,6% na godišnjoj razini. Nastavak usporavanja euro zone i daljnja deterioracija ekonomskih indikatora predstavljaju rizik po očekivani rast BDP-a od 2,8% u tekućoj godini.

Tečajem EUR/USD tako se ponovno trguje ispod razine od 1,14 dolara za jedan euro po prvi puta u proteklih osam dana budući da euro ostaje pritisnut razočaravajućom izvedbom ekonomija euro zone dok snažniji fundamenti američke ekonomije nastavljaju privlačiti kapital usprkos pauziranju podizanja kamatnih stopa od strane Fed-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:53