Signalitics

Tjedni pregled tržišta: Fokus investitora usmjeren na trgovinske pregovore SAD-a i Kine

Tržišta su pozitivno reagirala na izjavu američkog predsjednika Trumpa
Ilustracija: grane ekonomije i proizvodi kojima će naškoditi trgovinski rat, u sredini Donald Trump i Xi Jinping
 Aly Song / James Glover / Thomas Peter / Kevin Lamarque / Reuters / Profimedia, Alamy

Iza nas je relativno miran tjedan na svjetskim financijskim tržištima gdje je fokus investitora ponajviše bio na informacijama vezanim uz aktualne trgovinske pregovore SAD-a i Kine, a s obzirom na sastanak američkih i kineskih predstavnika u pregovorima u Beijingu ovaj tjedan. U nedostatku detaljnijih informacija, tržišta su pozitivno reagirala na izjavu američkog predsjednika Trumpa kako bi se pregovori mogli nastaviti iza inicijalno predviđenog roka 1.ožujka.

Naime, ranije izjave upućivale su da ukoliko do dogovora ne dođe do 1.ožujka, SAD će odmah povećati carine na uvoz 200 milijardi dolara vrijednosti kineskih roba s 10% na 25%. U međuvremenu Kina je pristala na povećanu kupovinu američkih dobara kako bi se smanjio visok trgovinski deficit između dvije zemlje.

Nastavak razočaravajućih objava ekonomskih indikatora euro zone se nastavio u toku ovog tjedna. Naime, industrijska proizvodnja euro zone pala je za 0,9% na mjesečnoj razini u prosincu nakon pada od 1,7% mjesečno u studenom. Ovo je drugi uzastopni mjesec korekcije čime je industrijska proizvodnja zabilježila negativnu izvedbu u četiri od posljednjih šest mjeseci. Na godišnjoj razini korekcija iznosi 4,2%. Podsjećamo kako je u prethodnom tjednu Europska komisija značajno snizila ovogodišnja očekivanja rasta euro zone na 1,3% s prijašnjih 1,9%.

USD indeks kojim se mjeri vrijednost američkog dolara u odnosu na košaricu valuta vodećih trgovinskih partnera, zabilježio je rast u devet od proteklih deset trgovinskih dana. Valutnim parom EUR/USD tako se ponovno trguje ispod razine od 1,13 dolara za jedan euro.

Nastavak snažne izvedbe američkog dolara u skladu je s našim očekivanjima te ne bi trebao doći kao iznenađenje s obzirom na značajnu divergenciju posljednjih objava ekonomskih indikatora u korist SAD-a. Preciznije, među najvažnijim objavama ekonomskih indikatora SAD-a u proteklim tjednima se ističe nastavak snažne izvedbe američkog tržišta rada, neočekivani rast ISM indeksa prerađivačkog sektora u siječnju te oporavak University of Michigan indikatora potrošačkog sentimenta.

S druge strane u euro zoni je zabilježena daljnja korekcija kompozitnog PMI indikatora sentimenta dok se PMI indikator sentimenta Italije nalazi u korekcijskom teritoriju. Ifo indikator sentimenta Njemačke je neočekivano pao u siječnju s naglaskom na korekciju komponente očekivanja te izvozno orijentirani prerađivački sektor. Industrijska proizvodnja u Njemačkoj razočarala je ponovno u prosincu uz daljnji pad narudžbi u prerađivačkom sektoru Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:07