Signalitics

Tjedni pregled tržišta: Fokus investitora usmjeren na objavu podataka o BDP-u euro zone

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

U tjednu iza nas fokus investitora je bio uvelike na objavi podataka o BDP-u euro zone. Nakon što su ekonomski i sentiment investitori eurozone te vodećih ekonomija potaknuli zabrinutost investitora i strah od recesije, preliminarna objava BDP-a pokazala je kako je ekonomija euro zone zabilježila rast od 0,4% kvartalno, odnosno 1,2% godišnje u prvom kvartalu ove godine te tako blago nadmašila tržišna očekivanja rasta.

Italija koja ja tehnički ušla u recesiju krajem prošle godine, zabilježila je pozitivnu stopu rasta od 0,2% na kvartalnoj razini čime je tehnički izašla iz recesije. U slučaju Italije domaća potražnja je imala negativan utjecaj na rast koji je predvođen rastom neto izvoza. Potonje je izgledno prije svega pozitivna posljedica slabljenja eura od početka ove godine. Nešto bolja ekonomska izvedba Italije dobra je vijest i za hrvatsko gospodarstvo s obzirom na veliku oslonjenost domaće ekonomije na talijansko gospodarstvo u izvozu roba i usluga.

Izuzev navedenog, investitori su sa zanimanjem popratili i ovotjedni sastanak Fed-a. Dok će nove makroekonomske projekcije biti objavljene na sljedećem sastanku u lipnju, Fed je po završetku sastanka istaknuo kako očekuje da će usporavanje inflacije biti prolazne prirode te usvojio nešto optimističniju retoriku po pitanju makroekonomske izvedbe. Potonje ne iznenađuje s obzirom na iznad očekivano snažnu stopu rasta od 3,2% u prvom kvartalu godine. Fed-ova retorika umanjila je vjerojatnost da će se centralna banka odlučiti na spuštanja kamatnjaka u toku ove godine o čemu se špekuliralo već neko vrijeme. U skladu s navedenim, američki obveznički prinosi zabilježili su uzlazne pritiske te je dolar zabilježio daljnje jačanje.

Nakon značajnih uzlaznih pritisaka na cijene nafte te rast istih od gotovo 40% u odnosu na kraj prošle godine, cijene nafte krajem tjedna su korigirale naniže pod utjecajem rasta američkih zaliha i proizvodnje za koju se očekuje da će se dodatno povećati u nastavku godine te u toku sljedeće godine. Potonje djelomično kompenzira smanjenu ponudu nafte od strane određenih zemalja te dogovoreno smanjenu proizvodnju OPEC-a koja bi se trebala nastaviti i u nastavku godine prema posljednjim informacijama.

Konačno, istaknimo kako je nastavljen pad tečaja EUR/USD u proteklim danima. S jedne strane čini se kako je investitorima jasno da čak ako i ekonomija euro zone izbjegne najgori scenarij, odnosno recesiju, niz poteškoća sa kojima se suočava, implicira kako ECB nema i dalje razloga za normalizaciju monetarne politike u skorijem periodu. Drugim riječima, u proteklih nekoliko godina investitori su uvijek imali očekivanja kada će ECB normalizirati monetarnu politiku i to je imalo smisla sve dok je ekonomija euro zone bilježila kontinuirana poboljšanja. Iz perspektive aktualno niskog rasta u uvjetima ekstremno labave monetarne politike, investitori su pomaknuli svoja očekivanja neodređeno u budućnost što zasigurno ne pogoduje izvedbi jedinstvene valute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:08