Signalitics

Tjedni pregled tržišta: Fokus investitora usmjeren na događanja u Velikoj Britaniji

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.12.2018. u 13:22

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.12.2018. u 13:22

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a news conference following an extraordinary EU leaders summit to finalise and formalise the Brexit agreement in Brussels, Belgium November 25, 2018. REUTERS/Dylan Martinez
Dylan Martinez / REUTERS

Theresa May

U tjednu iza nas fokus investitora je uvelike bio na zbivanjima u Velikoj Britaniji gdje je premijerka May u parlamentu početkom tjedna objavila kako otkazuje najavljeno izglasavanje prijedloga detalja Brexita do daljnjega uslijed izgledno nedovoljne podrške da se podrži aktualni dogovor sa Europskom unijom. U svijetlu navedenog europski dionički indeksi su zabilježili snažnu korekciju te jednu od svojih najlošijih izvedbi u toku ove godine.

 

Unatoč pokušaju izglasavanja nepovjerenja, britanska premijerka May zadržala je svoju poziciju sa 200 glasova podrške i 117 glasova protiv te se planira susresti sa vođama EU na današnjem summitu kako bi dogovorila izmjene ključnih točaka dogovora s ciljem da isti dobije snažniju podršku u parlamentu. Neizvjesnost pritom ostaje značajna budući da je raspored summita već dogovoren te da u istom nije predviđeno vrijeme za rasprave o Brexitu a na umu treba imati kako je EU već izjavila kako nema namjeru obnavljanja pregovora već dogovorenih uvjeta.

U svijetlu navedenog zabilježena je snažna deprecijacija britanske funte a silazne pritiske je zabilježio i euro koji se nalazi pod pritiskom ne samo radi Brexita već radi niza političkih rizika u zemljama euro zone te usporavanja rasta i narušavanja sentiment indikatora u nedavnom periodu. Kao i obično, od povećane averzije prema rizičnoj imovini su profitirale „sigurne valute“ kao što su švicarski franak, jen te američki dolar.

S druge pak strane, posljednje vijesti vezane uz napredak pregovora između SAD-a i Kine dale su financijskim tržištima razloga za optimizam. Naime, početkom tjedna Kina je objavila kako će smanjiti carinu na uvoz američkih automobila sa 40% na 15%, a najavljeno je u kako su u pripremi planovi kojima će Kina izmijeniti svoj ekonomski plan Made in China 2025 kako bi se omogućio bolji pristup inozemnim kompanijama na kinesko tržište, a u skladu s dogovorom između predsjednika Trumpa i Xi Jinpinga od početka mjeseca gdje je određen rok od 90 dana kako bi se utanačile nove trgovinske prakse i ekonomski odnosi između dvije zemlje.

Cijene nafte nisu uspjele profitirati od prošlotjednog dogovora OPEC-a oko smanjenja proizvodnje u narednoj godini s ciljem stabilizacije cijena koje bilježe pad od preko 20% u protekla dva mjeseca. Posljednji izvještaj OPEC-a tako je ukazao na potencijalnu potrebu daljnjih rezova proizvodnje budući da će američka proizvodnja izgledno zabilježiti daljnji rast te dosegnuti rekordne razine u toku sljedeće godine uz istovremeno smanjenje potražnje uslijed usporavanja svjetskog ekonomskog rasta.

 

Na svom sastanku u četvrtak, ECB je najavila kako će krajem mjeseca završiti program otkupa obveznica uz istovremeno zadržavanje kamatnih stopa na aktualno niskim razinama barem još kroz ljeto sljedeće godine. Istovremeno, guverner ECB-a Mario Draghi je izjavio kako su pred euro zonom nešto niže stope rasta pri čemu je ovogodišnja očekivana stopa ekspanzije ekonomije revidirana naniže po treći puta u toku ove godine na 1,9% dok se u sljedećoj godini očekuje rast od 1,7%.