Signalitics

Tjedni pregled tržišta: Fokus investitora na retorici članova vodećih centralnih banaka

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.6.2019. u 16:08

AUTOR:

OBJAVLJENO:

27.6.2019. u 16:08

Traders work on the floor of the NYSE at the opening bell at the New York Stock Exchange on Wall Street in New York City on April 27, 2018. Photo by /UPI, Image: 369906826, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Wall Street burza

Fokus investitora u tjednu iz nas je ostao na retorici članova vodećih centralnih banaka. Nakon što je američka centralna banka službeno prilagodila retoriku na svom sastanku u lipnju te sugerirala mogućnost smanjenja bazičnog kamatnjaka, čelnik Fed-a, Powell, je u svom posljednjem govoru upozorio na rast rizika po izvedbu svjetskog rasta. Nadalje, Powell je upozorio na rastuću zabrinutost korporacija i poljoprivrednika oko trgovinskih tenzija što rezultira smanjenjem poslovnog povjerenja u SAD-u.

Njegovi komentari su očvrsnuli tržišni stav kako bi se Fed uskoro mogao odlučiti na smanjenje kamatnjaka unatoč i dalje solidnim fundamentima i stopama rasta američke ekonomije. Powell je ovom prilikom istaknuo i kako malo prevencije vrijedi više od puno liječenja. Jedan od članova Fed-a, Bullard, istaknuo je kako bi bio voljan poduprijeti smanjenje bazičnog kamatnjaka od 25 baznih bodova na sljedećem sastanku u srpnju ali kako bi smanjenje od 50 baznih bodova smatrao pretjeranom reakcijom.

 

Od ekonomskih indikatora, istaknimo kako posljednje objave s američkog tržišta nekretnina nisu pružile investitorima puno razloga za optimizam. Naime, cijene nekretnina diljem 20 najvećih gradova u SAD-u su zabilježile rast od 2,5% godišnje u travnju, odnosno za jednu desetinu manje u odnosu na raniji mjesec te blago ispod tržišnih očekivanja. Rast kamatnih stopa na hipotekarne kredite u prvom kvartalu 2018. rezultirao je padom indikatora na američkom nekretninskom tržištu krajem prošle godine. Iako su kamatne stope zabilježile korekciju naniže od tada te se 30-godišnja fiksna kamatna stopa ponovno nalazi ispod 4%, usporavanje rasta cijena nekretnina se nastavilo. Istovremeno, podaci o broju prodanih novih stambenih jedinica su pokazali kako su se iste spustile na najnižu razinu u proteklih pet mjeseci u svibnju. Pad od 7,8% na mjesečnoj razini je najsnažnija korekcija od prosinca prošle godine.

 

Cijena zlata u srijedu je zabilježila pad po prvi puta u proteklih šest trgovinskih a plemenitim metalom se i dalje trguje po najvišoj cijeni u više od šest godina uslijed snažnije potrage investitora za sigurnom imovinom nakon rasta geopolitičkih tenzija te ostalih neizvjesnosti koje okružuju svjetsku ekonomiju. Dodatno, rast cijene zlata uzrokovan je i nedavnim slabljenjem dolara s obzirom na tipično inverzno kretanje.

 

Povećana potraga za sigurnom imovinom se odrazila i na tečajna kretanja gdje se valutnim parom EUR/CHF trgovalo oko najniže razine od srpnja 2017. godine a povećanu potražnju je zabilježio i japanski jen čija je vrijednost ojačala i u odnosu na američki dolar i u odnosu na euro.

Tečaj EUR/USD se zadržava nadomak razine od 1,14 dolara za jedan euro uslijed suzdržanosti investitora dok ne dobiju prve naznake ishoda nadolazećih američko kineskih trgovinskih pregovora.

Govoreći o potonjem, istaknimo kako će u fokusu investitora u narednim danima biti sastanak američkog i kineskog predsjednika na summitu G20 zemalja u Japanu. Tržišta se nadaju kako Kina i SAD mogu barem započeti obnovu službenih trgovinskih pregovora nakon sastanka, ali na umu treba imati i američku prijetnju kako ukoliko sastanak ne prođe u skladu s očekivanjima, carine će biti uvedene na preostali kineski uvoz u zemlju koji se ponajviše sastoji od dobara široke potrošnje te će sukladno tome biti udarac na budžet američkih kućanstava i njihovu kupovnu moć u već ionako neizvjesnim izgledima budućeg rasta. Podaci za prva četiri mjeseca godine pokazuju kako dosadašnje uvođenje carina na kineski uvoz nije imalo značajnijih implikacija na trgovinski deficit koji SAD ostvaruje s Kinom budući da se isti tek neznatno smanjio sa 143 milijardi dolara, koliko je iznosio u 2018. prije uvođenja carina na 139 milijardi dolara.