Signalitics

Tjedni pregled tržišta: Fokus investitora na retorici članova vodećih centralnih banaka

Wall Street burza
 Profimedia, UPI

Fokus investitora u tjednu iz nas je ostao na retorici članova vodećih centralnih banaka. Nakon što je američka centralna banka službeno prilagodila retoriku na svom sastanku u lipnju te sugerirala mogućnost smanjenja bazičnog kamatnjaka, čelnik Fed-a, Powell, je u svom posljednjem govoru upozorio na rast rizika po izvedbu svjetskog rasta. Nadalje, Powell je upozorio na rastuću zabrinutost korporacija i poljoprivrednika oko trgovinskih tenzija što rezultira smanjenjem poslovnog povjerenja u SAD-u.

Njegovi komentari su očvrsnuli tržišni stav kako bi se Fed uskoro mogao odlučiti na smanjenje kamatnjaka unatoč i dalje solidnim fundamentima i stopama rasta američke ekonomije. Powell je ovom prilikom istaknuo i kako malo prevencije vrijedi više od puno liječenja. Jedan od članova Fed-a, Bullard, istaknuo je kako bi bio voljan poduprijeti smanjenje bazičnog kamatnjaka od 25 baznih bodova na sljedećem sastanku u srpnju ali kako bi smanjenje od 50 baznih bodova smatrao pretjeranom reakcijom.

Od ekonomskih indikatora, istaknimo kako posljednje objave s američkog tržišta nekretnina nisu pružile investitorima puno razloga za optimizam. Naime, cijene nekretnina diljem 20 najvećih gradova u SAD-u su zabilježile rast od 2,5% godišnje u travnju, odnosno za jednu desetinu manje u odnosu na raniji mjesec te blago ispod tržišnih očekivanja. Rast kamatnih stopa na hipotekarne kredite u prvom kvartalu 2018. rezultirao je padom indikatora na američkom nekretninskom tržištu krajem prošle godine. Iako su kamatne stope zabilježile korekciju naniže od tada te se 30-godišnja fiksna kamatna stopa ponovno nalazi ispod 4%, usporavanje rasta cijena nekretnina se nastavilo. Istovremeno, podaci o broju prodanih novih stambenih jedinica su pokazali kako su se iste spustile na najnižu razinu u proteklih pet mjeseci u svibnju. Pad od 7,8% na mjesečnoj razini je najsnažnija korekcija od prosinca prošle godine.

Cijena zlata u srijedu je zabilježila pad po prvi puta u proteklih šest trgovinskih a plemenitim metalom se i dalje trguje po najvišoj cijeni u više od šest godina uslijed snažnije potrage investitora za sigurnom imovinom nakon rasta geopolitičkih tenzija te ostalih neizvjesnosti koje okružuju svjetsku ekonomiju. Dodatno, rast cijene zlata uzrokovan je i nedavnim slabljenjem dolara s obzirom na tipično inverzno kretanje.

Povećana potraga za sigurnom imovinom se odrazila i na tečajna kretanja gdje se valutnim parom EUR/CHF trgovalo oko najniže razine od srpnja 2017. godine a povećanu potražnju je zabilježio i japanski jen čija je vrijednost ojačala i u odnosu na američki dolar i u odnosu na euro.

Tečaj EUR/USD se zadržava nadomak razine od 1,14 dolara za jedan euro uslijed suzdržanosti investitora dok ne dobiju prve naznake ishoda nadolazećih američko kineskih trgovinskih pregovora.

Govoreći o potonjem, istaknimo kako će u fokusu investitora u narednim danima biti sastanak američkog i kineskog predsjednika na summitu G20 zemalja u Japanu. Tržišta se nadaju kako Kina i SAD mogu barem započeti obnovu službenih trgovinskih pregovora nakon sastanka, ali na umu treba imati i američku prijetnju kako ukoliko sastanak ne prođe u skladu s očekivanjima, carine će biti uvedene na preostali kineski uvoz u zemlju koji se ponajviše sastoji od dobara široke potrošnje te će sukladno tome biti udarac na budžet američkih kućanstava i njihovu kupovnu moć u već ionako neizvjesnim izgledima budućeg rasta. Podaci za prva četiri mjeseca godine pokazuju kako dosadašnje uvođenje carina na kineski uvoz nije imalo značajnijih implikacija na trgovinski deficit koji SAD ostvaruje s Kinom budući da se isti tek neznatno smanjio sa 143 milijardi dolara, koliko je iznosio u 2018. prije uvođenja carina na 139 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:39