Signalitics

Tjedni pregled tržišta: fokus investitora na izborima za američki Kongres

Donald Trump
 Carlo Allegri / REUTERS

Fokus investitora ovaj je tjedan bio na zbivanjima u SAD-u gdje su u utorak održani izbori za američki Kongres, dok je u četvrtak na rasporedu bio sastanak Fed-a. S&P 500 je nakon rezultata izbora ojačao za 2,1% čime je zabilježio svoju treću najbolju jednodnevnu izvedbu ove godine te najbolju izvedbu nakon objave rezultata izbora za Kongres od 1982. godine. Usporedbe radi, S&P 500 je time značajno nadmašio svoj rast od 1,1% nakon izbora Trumpa za predsjednika u 2016. godini usprkos Trumpovim obećanjima uvođenja mjera značajne stimulacije američke ekonomije.

Što se tiče samih rezultata izbora, Republikanska stranka je uspjela zadržati prevlast u Senatu, dok su Demokrati osvojili većinu mjesta u Zastupničkom domu pa će Trump u nastavku svog mandata biti suočen s podvojenim Kongresom te sukladno tome i težim provođenjem planiranih mjera i reformi. Pozitivna tržišna izvedba po objavi rezultata pritom sugerira kako su tržišta pozitivno reagirala na potonje budući da isto koči značajne promjene ekonomske politike u kratkom roku.

U četvrtak je održan sastanak Fed-a na kojem je bazični kamatnjak u skladu s tržišnim očekivanjima zadržan na razini raspona od 2,0% - 2,25%, dok je Fed potvrdio svoju namjeru nastavka normalizacije monetarne politike u toku ove i sljedeće godine.

Jedina značajna promjena u Fed-ovoj izjavi u odnosu na sastanak u rujnu odnosi se na usporavanje investicijske aktivnosti, dok je unatoč navedenome Fed prezentirao generalno optimističnu sliku američke ekonomije uz očekivanja nastavka poboljšanja uvjeta na tržištu rada te snažnog rasta privatne potrošnje.

Fed se pritom propustio osvrnuti na značajnu korekciju američkih dioničkih indeksa u listopadu koja je barem dijelom bila uzrokovana strahovima investitora oko snažnog rasta troškova financiranja uslijed Fed-ove normalizacije kamatnjaka. Istovremeno, Fed je istaknuo svoju političku neovisnost i namjeru da svojom politikom čini najbolje za američku ekonomiju usprkos znatnim kritikama od strane predsjednika Trumpa.

Američki dolar inicijalno je oslabio nakon objave rezultata izbora, a što se može pripisati očekivanjima da će u podvojenom Kongresu Trump teže implementirati daljnje mjere fiskalne ekspanzije koje bi podržale snažniji rast američkog gospodarstva, ali zauzvrat zahtijevale restriktivniju monetarnu politiku. Ipak, investitori su politička pitanja ubrzo stavili u drugi plan te je dolar ojačao nakon Fed-ove potvrde namjere nastavka podizanja kamatnjaka i tečaj EUR/USD se ponovno spustio ispod granice od 1,14 dolara za jedan euro.

Na robnom tržištu je nastavljen pad cijene nafte pri čemu je Brent nafta ušla u tzv. medvjeđe područje trgovanja korigiravši za više od 20% s najviše razine dosegnute početkom listopada. Podsjećamo, raniji značajan rast cijene nafte u kojem su iste dosegnule najvišu razinu u zadnje četiri godine bio je posljedica anticipacije tržišta da će sankcije SAD-a prema izvozu Iranske nafte smanjiti ponudu iste i uzrokovati uzlazne cjenovne pritiske.

Nastavno na navedeno proizvodnja nafte je povećana od strane Saudijske Arabije i Rusije, a najavljeno je i povećanje proizvodnje u SAD-u, dok su SAD omogućile izuzetke za izvoz Iranske nafte u Indiju i Kinu koje su najveći otkupljivači. Sve navedeno je u kombinaciji s rastom zaliha američke nafte te očekivanim usporavanjem rasta svjetske ekonomije i time smanjenom potražnjom nafte dovelo do snažnih silaznih cjenovnih pritisaka u proteklim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:12