Signalitics

Tjedni pregled svjetskih tržišta: Svjetski dionički indeksi zabilježili negativnu izvedbu

Pad cijena dionica na Wall Streetu
 Profimedia, UPI

Korekcija dioničkog tržišta nastavljena je u tjednu iza nas uslijed daljnje reakcije investitora na potencijalne negativne učinke koje bi daljnja eskalacija trgovinskih sukoba između SAD-a i Kine mogla imati na svjetsku ekonomiju. Vrijednost S&P 500 dioničkog indeksa se u jednom dijelu trgovanja spustila ispod 200- dnevnog pomičnog prosjeka što se smatra signalom daljnje korekcije dioničkog indeksa u narednom periodu. Nadomak kraju mjeseca, indeksom se trguje na oko 5,5% nižoj mjesečnoj razini što će biti prva negativna mjesečna izvedba u toku ove godine. Europski Stoxx 600 također bilježi gubitak od preko 5% mjesečno te je na putu najsnažnije mjesečne korekcije od prosinca prošle godine.

Utjehu investitorima donekle pruža očekivanje da niti SAD niti Kina ne žele narušiti izglede rasta svjetske ekonomije te potaknuti snažnije negativne tržišne reakcije nego što to je bio slučaj do sada. Isto tako, investitori očekuju da Kina nastavi s mjerama ekonomskog stimulansa te da ostale vodeće centralne banke nastave pružati podršku ekonomijama u vidu zadržavanja labavih financijskih uvjeta.

Tečaj EUR/USD ostao je uvelike nepromijenjen nakon objave rezultata za Europski parlament. Rast popularnosti desničarskih stranaka već je neko vrijeme ugrađen u tečaj eura kroz rast premije političkog rizika euro zone. Činjenica da se najgori mogući ishod nije materijalizirao bila je dovoljna da umiri investitore.

Ipak, sredina tjedna je već pokazala kako je ishod izbora u suštini negativan za euro. Rast popularnosti Lega stranke u Italiji pokazuje da bi se odnos populističke vlade i Europske komisije mogao zaoštriti u budućnosti što je ranije imalo snažne negativne implikacije na euro. Brussels je sredinom tjedna poslao pismo upozorenja talijanskoj vladi oko rastuće razine javnog duga gdje je zatraženo objašnjenje daljnjeg rasta javnog duga zemlje. Tečaj EUR/USD tako je zabilježio daljnje silazne pritiske te se parom trguje tek blago iznad razine od 1,11 dolara za jedan euro.

Razlika između prinosa na američki 3-mjesečni trezorski zapis i 10-godišnju obveznicu kontinuirano se kreće između pozitivnog i negativnog u proteklim tjednima, podižući strah investitora oko potencijalnog izbijanja recesije. Podsjećamo kako je invertiranje krivulje prinosa prethodilo svakoj recesiji u SAD-u od Drugog svjetskog rata. Značenje pomaka je zapravo jednostavno. Invertiranje krivulje implicira da investitori očekuju da će kamatne stope u budućnosti biti niže nego što su sada.

Ovakva kretanja krivulje prinosa konzistentna su s futures tržištem koje upućuje na 70% vjerojatnosti da će Fed smanjiti bazični kamatnjak u toku ove godine. Ipak, ovakav scenarij smatramo vjerojatnim samo ukoliko tenzije između SAD-a i Kine zabilježe daljnju eskalaciju te posljedično rezultiraju značajnijim negativnim posljedicama po izvedbu američke ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:33