Signalitics

Tjedni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 zabilježio najbolji kvartalni rezultat od 2013.

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

29.9.2018. u 10:24

AUTOR:

  • Signalitics Tajana Štriga

OBJAVLJENO:

29.9.2018. u 10:24

Stock market background, Image: 313057391, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Unatoč negativnoj izvedbi u toku prošlog tjedna, američki dionički indeksi su zabilježili snažnu pozitivnu izvedbu u trećem kvartalu godine uslijed iznad očekivanog rasta američke ekonomije, fiskalne ekspanzije i nastavka utjecaja poreznog rasterećenja. S&P 500 pritom je zabilježio svoju najbolju kvartalnu izvedbu još od 2013. godine a snažan porast u toku kvartala zabilježile su i cijene nafte te japanski dionički indeksi.

 

U tjednu iza nas fokus investitora ipak je ponajviše bio na sastanku američke centralne banke Fed gdje su kamatne stope podignute po treći puta ove godine te osmi puta od početka ciklusa normalizacije monetarne politike 2015. godine. Ciljana razina raspona bazičnog kamatnjaka dosegnula je 2,0%-2,25%.

Nove projekcije uvelike su u skladu s ranijima pri čemu je najznačajnija promjena ovogodišnja uzlazna revizija stope rasta BDP-a za 0,3pb na 3,1%. Izuzev navedenog promjene su marginalne, maksimalnog intenziteta od jedne desetine. Što se tiče tempa podizanja bazičnog kamatnjaka, trenutne projekcije i posljednja Fed-ova retorika potvrđuju ranija očekivanja još jednog podizanja kamatnjaka ove godine (najvjerojatnije u prosincu) te još tri podizanja kamatnjaka sljedeće godine.

Nadalje, aktualne projekcije impliciraju kako će Fed nastaviti sa podizanjem kamatnjaka i u 2020. kada će bazični kamatnjak dosegnuti vrhunac od 3,4% i na tim razinama se zadržati i u 2021., a što je nešto iznad dugoročne projekcije neutralne razinekamatnjakaod3,0%(ranije2,9%).

Nakon što su u ranijim danima zabilježili snažne uzlazne pritiske, američki obveznički prinosi zabilježili su umjerenu korekciju naniže nakon objave odluke dok je tečaj EUR/USD korigirao naniže te se parom trenutno trguje oko 1,16 dolara za jedan euro.

 

Od ostalih važnijih događanja u toku ovog tjedna istaknimo kako su talijanske državne obveznice i dionice bankarskog sektora zabilježile novu rasprodaju u petak. Do pomaka dolazi nakon što je nova vlada objavila kako ciljaju deficit proračuna od 2,4% u sljedećoj godini, a što implicira kako koalicija ustraje u svojim predizbornim obećanjima snažnije državne potrošnje.

 

Italija se već suočava se jednim od najviših razina javnog duga u krugu zemalja članica euro zone (oko 130% BDP-a) te nedavni potezi vlade zabrinjavaju investitore s obzirom da stavljaju Italiju u poziciju glavnog kandidata za izbijanje nove dužničke krize, posebice kada ekonomija uđe u silaznu fazu ciklusa. Isto tako, labavljenje fiskalne discipline dovodi Italiju potencijalno u sukob za institucijama Europske unije te povećava političku premiju rizika euro zone.