Signalitics

Tjedni pregled svjetskih tržišta: S&P 500 indek 5 posto nadomak svoje rekordne razine

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Tjedan iza nas protekao je u relativno mirnom tonu uz pretežito skromne pomake na svjetskim financijskim tržištima. Američki dionički indeksi unatoč protekla dva dana blage korekcije, bilježe u veljači solidan rast gdje je S&P 500 u plusu preko 3% te time na putu svoje najbolje ytd izvedbe u prva dva mjeseca godine od 1987.

Nakon snažne korekcije američkih dioničkih indeksa u prosincu, ublažena retorika Fed-a vezano uz buduća kretanja kamatnjaka te nade da će SAD i Kina postići novi trgovinski sporazum, pomogle su rastu industrijskog sektora te sektora proizvodnje materijala koji se smatraju najvećim dobitnicama od očekivanog dogovora. Izgledi za postignuće sporazuma između dvije zemlje porasli su nakon što su SAD najavile kako će se suzdržati od ranije planiranog povećanja carina na uvoz kineskih dobara, a u kontekstu solidnog napretka u pregovorima.

Istovremeno, posljednje objave ekonomskih indikatora s obje strane Atlantika ne daju investitorima mnogo razloga za optimizam. Neočekivani rast PMI indeksa uslužnog sektora euro zone za 1,1 bod na 52,3 boda u veljači vjerojatno bi pobudio nadu poboljšanja ekonomskih indikatora u toku prvog kvartala da nije bilo daljnjeg pada PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora koji se trenutno nalazi ispod kritične granice od 50 bodova, odnosno u korekcijskom teritoriju.

Nadalje, Ifo indikator poslovne klime Njemačke ekonomije neočekivano je zabilježio daljnji pad u veljači sa 99,3 boda na 98,5 bodova gdje je posebno zabrinjavajuća daljnja korekcija u uslužnom sektoru koja upućuje na određene slabosti u domaćoj potražnji. Pad Ifo indeksa poslovne klime te korekcija industrijskih narudžbi se svojim intenzitetom mogu usporediti s korekcijama istih indikatora pred recesijska razdoblja u proteklih 40 godina što pokazuje da su izgledi za recesiju u Njemačkoj ali i ostatku euro zone značajno porasli.

Trend pada sentimenta prerađivačkog sektora nastavljen je i Kini gdje je u veljači zabilježena korekcija treći uzastopni mjesec. Sa 49,2 boda, indikator je na najnižoj razini u protekle tri godine te ispod kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. Ovo je samo posljednja u nizu objava koje potvrđuju daljnje usporavanje kineskog rasta dok mogućnosti državne intervencije su znatno manje nego što su to bile 2016., a imajući na umu višu stopu zaduženosti te već izuzetno niske kamatne stope.

Cijene nafte zabilježile su snažnu korekciju početkom tjedna uslijed kritike OPEC-a od strne predsjednika Trumpa koji je upozorio na pretjeran rast cijena u nedavnom periodu (preko 20% od početka godine) koji svjetska ekonomija ne može podnijeti. Pad je pritom bio tek kratkotrajne prirode a izgledan je nastavak volatilnog trgovanja i u narednom periodu budući da investitori nastoje procijeniti magnitudu negativnog učinka usporavanja rasta svjetske ekonomije na potražnu stranu jednadžbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:02