Signalitics

Tjedni pregled svjetskih tržišta: Pozitivna izvedba vodećih svjetskih dioničkih indeksa

Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Iza nas je relativno miran tjedan na svjetskim financijskim tržištima s pretežito pozitivnom izvedbom vodećih svjetskih dioničkih indeksa koja je nošena optimizmom investitora vezanim uz aktualne pregovore SAD-a i Kine oko novog trgovinskog dogovora. Naime, nakon što su se predstavnici obje strane susreli prošli tjedan u Beijingu, pregovori su nastavljeni ovaj tjedan u Washingtonu uz generalno optimističnu retoriku od strane SAD-a.

Podsjećamo kako je prvobitni plan bio da se novi dogovor postigne do 1. ožujka te da su SAD zaprijetile uvođenjem carina u iznosu od 25% ukoliko do dogovora ne dođe. U protekla dva tjedna američki predsjednik Trump je promijenio retoriku uz napomenu kako će se SAD suzdržati od uvođenja novih ili povećanja postojećih carina ukoliko će pregovori napredovati dobro.

S druge pak strane, investitori postaju sve zabrinutiji oko trgovinskih odnosa SAD-a i euro zone. Glasnogovornica Europske Komisije izjavila je kako je Brussels svjestan da je američki odsjek za trgovinu izradio analizu trgovanja s Europskom unijom i kako je ista prezentirana predsjedniku Trumpu. U zasebnoj izjavi njemačka kancelarka Merkel istaknula je da prema onome što se zna za sada, izvještaj zaključuje da uvoz europskih automobila u SAD predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Trump je ranije zaprijetio uvođenjem carina od 25% na uvoz europskih automobila dok se detaljne informacije mogu očekivati u narednih 90 dana koliko je rok za reakciju na izvještaj.

Izgledno je kako će se SAD nakon što sklope očekivani trgovinski dogovor s Kinom, okrenuti prema Europskoj uniji s kojom bilježe drugi po redu najveći trgovinski deficit. U tom kontekstu Ifo institut je izradio procjenu negativnih učinaka potencijalnog uvođenja carina na uvoz njemačkih automobila u SAD te rezultati upućuju na pad uvoza od 7,7% što je gubitak od oko 18 milijardi eura.

Negativnim posljedicama špekulacija o istima imali smo priliku svjedočiti i prošlu godinu kada su trgovinske razmirice sa SAD-om značajno narušile sentiment u prerađivačkoj industriji Njemačke. Imajući na umu kako je Njemačka već na rubu recesije koju je marginalno izbjegla u četvrtom kvartalu, mogući nameti imali bi značajan negativan učinak na izvedbu Njemačke ekonomije koju bi zasigurno povukli u recesiju.

U međuvremenu, preliminarna objava podataka o PMI indeksu prerađivačkog sektora euro zone pokazala je daljnji pad čime se indikator spustio ispod razine od 50 bodova, odnosno u korekcijski teritorij. Ovakva izvedba negativna je za izvedbu domaće industrijske proizvodnje i izvoza budući da gotovo 70% robnog izvoza se odnosi na zemlje Europske unije dok je malo manje od jedne trećine usmjereno prema Italiji i Njemačkoj koje bilježe značajno usporavanje rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:40