Signalitics

Tjedni pregled svjetskih tržišta: Kina i SAD suzdržane od nametanja novih carina

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.12.2018. u 13:09

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.12.2018. u 13:09

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump, U.S. Secretary of State Mike Pompeo, U.S. President Donald Trump's national security adviser John Bolton and Chinese President Xi Jinping attend a working dinner after the G20 leaders summit in Buenos Aires, Argentina December 1, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Kevin Lamarque / REUTERS

Donald Trump i Xi Jinping na večeri u Buenos Airesu

Protekli vikend američki predsjednik Trump i kineski predsjednik Xi Jinping sastali u se u Argentini gdje je održan sastanak G20 zemalja svijeta te su se usuglasili oko suzdržavanja od nametanja novih carina u sljedećih 90 dana koliko je predviđeni rok trajanja pregovora u kojima bi se dvije ekonomije trebale usuglasiti oko budućnosti trgovinskih odnosa.

Podsjećamo, ranije ove godine SAD je u dva navrata nametnula carine na uvoz kineskih roba te se trenutno oporezuje gotovo polovica kineskog uvoza roba u SAD, a na navedene mjere je uzvratila i Kina uvođenjem carina na uvoz pojedinih američkih dobara.

Bijela kuća je sastanak između dvaju čelnika proglasila uspješnim te izjavila da će SAD zadržati postojeće carine na uvoz kineskih dobara, ali bez povećanja istih kao što je bilo inicijalno planirano od početka sljedeće godine. U zamjenu, SAD traži da se odmah započne s pregovorima oko kineske prakse krađe intelektualnog vlasništva, prisilnog prijenosa tehnologije i barijera protoka roba. Ukoliko nakon 90 dana ne dođe do vidljivog pomaka, SAD će povećati carine na uvoz kineskih roba s dosadašnjih 10% na 25%. Kina je također pristala na povećanje uvoza poljoprivrednih i industrijskih dobara iz SAD-a s ciljem smanjivanja visokog deficita robne razmjene između dvije zemlje te na ukidanje carina na uvoz američkih automobila koje se trenutno nalaze na visokih 40%.

 

Unatoč navedenome tržišta ostaju skeptična po pitanju mogućnosti dogovora između dvije ekonomije budući da zadovoljavanje zahtjeva SAD-a zahtijevalo od Kine promjenu svoje dugoročne trgovinske prakse kao i regulative po pitanju zaštite intelektualnog vlasništva te inozemnih investitora. Dodatno, sentiment investitora je narušen uhićenjem financijske direktorice kineske kompanije Huawei u Kanadi za koju su SAD zatražile izručenje.

Izuzev navedenog tjedan je obilježen snažnom korekcijom američkih dioničkih indeksa u utorak od preko 3% pri čemu se negativan sentiment prelio i na europska i azijska dionička tržišta nakon što se spread između američkog 2-godišnjeg i 10-godišnjeg prinosa suzio na tek 11bb, odnosno na svoju najnižu razinu u post kriznom periodu.

Invertiranje krivulje prinosa je prethodilo vrhuncu S&P 500 američkog dioničkog indeksa u listopadu 2007. za 14mjeseci i slomu Lehman Brothersa za 16 mjeseci. Posljednjih pet recesija u SAD-u su sve predvođene invertiranjem krivulje (vidi graf ispod). Od pet recesija vidljivih na grafu čak njih tri (1982., 1991., i 2009.) procijenjene su od strane MMF-a globalnim recesijama od kojih se svakako i po trajanju i po učincima smatra najgorom ona iz 2009. godine.

 

Na domaćem tržištu HNB je intervenirala na tržištu u utorak uslijed značajnih aprecijacijskih pritisaka na kunu u proteklim danima. HNB je od banaka otkupila 494,7 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,405906 kuna za jedan euro te tako kreirao 3,7 milijardi kuna dodatne kunske likvidnosti povrh već postojećeg viška u sustavu od preko 20 milijardi kuna.

Silazne tečajne pritiske u proteklim danima pritom prije svega pripisujemo izglednom zatvaranju deviznih pozicija na tržištu te potencijalnoj reakciji na prvu sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj nakon koje je guverner Vujčić izjavio kako bi tečaj po kojem ćemo ući u ERM II mogao biti poznat već u toku sljedeće godine.

Očekivano jačanje domaće uvozne potražnje u predblagdanskom periodu pritom i dalje sugerira umjereni rast tečaja sa sadašnjih razina dok su daljnji silazni pritisci prema našem mišljenju ograničeni HNB-ovom predanosti očuvanja stabilnosti domaće valute te posljedično izglednim deviznim intervencija u slučaju daljnjih aprecijacijskih pritisaka na domaću valutu.