Signalitics

Tjedni pregled svjetskih tržišta: Fed smanjio očekivanja rasta na 2,1% u 2019. godini

Zgrada FED-a u Washingtonu
 Profimedia, Alamy

Fokus investitora u tjednu iza nas je u potpunosti bio na sastanku Vijeća Fed-a gdje je bazični kamatnjak zadržan nepromijenjenim na ciljanoj razini raspona od 2,25%-2,50%, u skladu s tržišnim očekivanjima. Nakon što su članovi Fed-a od početka ove godine značajno promijenili svoju retoriku te nekoliko puta istaknuli potrebu za strpljenjem prilikom odluka o daljnjoj normalizaciji kamatnjaka, tržište je s najvećim zanimanjem popratilo reviziju makroekonomskih projekcija i kamatnih stopa.

Ovogodišnja očekivanja rasta pritom su snižena za dvije desetine na i dalje solidnih 2,1% te za jednu desetinu na 1,9% u narednoj godini. Po prvi puta nakon podosta vremena, očekivana stopa nezaposlenosti je revidirana blago naviše, sa 3,5% na 3,8% u 2019. te sa 3,6% na 3,8% u narednoj godini. Potonje pritom ne implicira rast stope nezaposlenosti već samo stabilizaciju oko sadašnjih izuzetno niskih razina.

Što se tiče razine bazičnog kamatnjaka, medijalne projekcije Fed-a pokazuju da će isti ostati izgledno nepromijenjen kroz cijelu ovu godinu. Ipak, u 2020. Fed očekuje još jedno podizanje bazičnog kamatnjaka što implicira da će bazični kamatnjak dosegnuti razinu od 2,6% na vrhuncu ciklusa normalizacije, a u odnosu na ranije projiciranih 3,1%.

Što se tiče tržišne reakcije, prinos na američku 10-godišnju obveznicu se spustio za 7bb što je najsnažniji pad od svibnja prošle godine te najniža razina u proteklih godinu dana.

Američki dionički indeksi su pozitivno reagirali na Fed-ovu objavu ali su dan ipak završili u negativnom teritoriju uslijed obnovljenog pesimizma investitora vezanog uz američko-kineske trgovinske pregovore. Naime, dan ranije objavljeno je kako su SAD zabrinute oko odbijanja pojedinih njihovih zahtjeva od strane Kine, a za koje smatraju nužnim za postizanje konačnog dogovora.

Dolar je zabilježio deprecijacijske pritiske nakon sastanka Fed-a te je tečaj EUR/USD probio razinu od 1,14 dolara za jedan euro iznad koje se i trenutno trguje.

U suštini, Fed je svojom jučerašnjom retorikom jasno pokazao kako uslijed usporavanja svjetskog ekonomskog rasta te usporavanja rasta domaće ekonomije i inflatornih pritisaka, nema razloga nastaviti s daljnjom normalizacijom monetarne politike. Američka ekonomija stoji izuzetno dobro u usporedbi s ostalim vodećim zemljama te je ključni zadatak Fed-a da očuva snagu ekonomije u uvjetima narušenog vanjskog okruženja.

Unatoč kratkoročnom slabljenju dolara, zadržavamo naš stav snažne izvedbe američke valute na nešto duljem vremenskom horizontu. U slučaju stabilizacije ekonomskog rasta, Fed će nastaviti s podizanjem kamatnjaka u 2020. godini dok mnogo slabiji fundamenti euro zone te niska inflacija i značajno narušavanje rasta sugeriraju kako će se centralna banka suzdržati od podizanja kamatnjaka kroz cijelu sljedeću godinu, čak i uz pretpostavku stabilizacije ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:22