Signalitics

Tjedni pregled svjetskih tržišta: Fed smanjio očekivanja rasta na 2,1% u 2019. godini

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.3.2019. u 12:05

AUTOR:

OBJAVLJENO:

21.3.2019. u 12:05

WASHINGTON DC USA United States Federal Reserve Bank building on Constitution Avenue. The Marriner S. Eccles Federal Reserve Board Building, on Constitution Avenue between 20th and 21st Streets, NW, Washignton, DC, was designed by Paul Phillipe Cret and completed in 1937., Image: 12144507, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Zgrada FED-a u Washingtonu

Fokus investitora u tjednu iza nas je u potpunosti bio na sastanku Vijeća Fed-a gdje je bazični kamatnjak zadržan nepromijenjenim na ciljanoj razini raspona od 2,25%-2,50%, u skladu s tržišnim očekivanjima. Nakon što su članovi Fed-a od početka ove godine značajno promijenili svoju retoriku te nekoliko puta istaknuli potrebu za strpljenjem prilikom odluka o daljnjoj normalizaciji kamatnjaka, tržište je s najvećim zanimanjem popratilo reviziju makroekonomskih projekcija i kamatnih stopa.

Ovogodišnja očekivanja rasta pritom su snižena za dvije desetine na i dalje solidnih 2,1% te za jednu desetinu na 1,9% u narednoj godini. Po prvi puta nakon podosta vremena, očekivana stopa nezaposlenosti je revidirana blago naviše, sa 3,5% na 3,8% u 2019. te sa 3,6% na 3,8% u narednoj godini. Potonje pritom ne implicira rast stope nezaposlenosti već samo stabilizaciju oko sadašnjih izuzetno niskih razina.

 

Što se tiče razine bazičnog kamatnjaka, medijalne projekcije Fed-a pokazuju da će isti ostati izgledno nepromijenjen kroz cijelu ovu godinu. Ipak, u 2020. Fed očekuje još jedno podizanje bazičnog kamatnjaka što implicira da će bazični kamatnjak dosegnuti razinu od 2,6% na vrhuncu ciklusa normalizacije, a u odnosu na ranije projiciranih 3,1%.

Što se tiče tržišne reakcije, prinos na američku 10-godišnju obveznicu se spustio za 7bb što je najsnažniji pad od svibnja prošle godine te najniža razina u proteklih godinu dana.

 

Američki dionički indeksi su pozitivno reagirali na Fed-ovu objavu ali su dan ipak završili u negativnom teritoriju uslijed obnovljenog pesimizma investitora vezanog uz američko-kineske trgovinske pregovore. Naime, dan ranije objavljeno je kako su SAD zabrinute oko odbijanja pojedinih njihovih zahtjeva od strane Kine, a za koje smatraju nužnim za postizanje konačnog dogovora.

Dolar je zabilježio deprecijacijske pritiske nakon sastanka Fed-a te je tečaj EUR/USD probio razinu od 1,14 dolara za jedan euro iznad koje se i trenutno trguje.

 

U suštini, Fed je svojom jučerašnjom retorikom jasno pokazao kako uslijed usporavanja svjetskog ekonomskog rasta te usporavanja rasta domaće ekonomije i inflatornih pritisaka, nema razloga nastaviti s daljnjom normalizacijom monetarne politike. Američka ekonomija stoji izuzetno dobro u usporedbi s ostalim vodećim zemljama te je ključni zadatak Fed-a da očuva snagu ekonomije u uvjetima narušenog vanjskog okruženja.

 

Unatoč kratkoročnom slabljenju dolara, zadržavamo naš stav snažne izvedbe američke valute na nešto duljem vremenskom horizontu. U slučaju stabilizacije ekonomskog rasta, Fed će nastaviti s podizanjem kamatnjaka u 2020. godini dok mnogo slabiji fundamenti euro zone te niska inflacija i značajno narušavanje rasta sugeriraju kako će se centralna banka suzdržati od podizanja kamatnjaka kroz cijelu sljedeću godinu, čak i uz pretpostavku stabilizacije ekonomije.