Signalitics

Tjedni pregled svjetskih tržišta: Fed podigao bazični kamatnjak četvrti put ove godine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.12.2018. u 15:23

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.12.2018. u 15:23

(180529) -- NEW YORK, May 29, 2018 -- Traders work at the New York Stock Exchange in New York, the United States, May 29, 2018. U.S. stocks closed lower on Tuesday. The Dow was down 1.58 percent to 24,361.45, and the S&P 500 was down 1.16 percent to 2,689.86, while the Nasdaq fell 0.50 percent to 7,396.59., Image: 373325878, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Brokeri na njujorškoj burzi

Tjedan iza nas obilježen je značajnom korekcijom američkih dioničkih indeksa koji su u prva tri trgovinska dana zabilježili korekciju od 3% te su na putu da zabilježe svoju najlošiju kvartalnu izvedbu od financijske krize.

 

Fokus investitora pritom je bio na sastanku Vijeća Fed-a u srijedu na kojem je u skladu s tržišnim očekivanjima došlo do četvrtog podizanja bazičnog kamatnjaka u toku ove godine te devetog u ovom ciklusu normalizacije kamatnih stopa, a čime je razina istoga podignuta za 25bb na ciljani raspon od 2,25% do 2,50%. Američki dionički indeksi zabilježili su snažnu korekciju nakon završetka sastanka te najlošiju reakciju investitora od sastanka 1994. godine.

 

Fed-ova procjena stanja američke ekonomije ostaje optimistična unatoč nedavnim volatilnostima na financijskom tržištu, a što je u skladu s posljednjim objavama ekonomskih indikatora. Očekivanja rasta za ovu godinu snižena su za jednu desetinu na i dalje visokih 3%, te za dvije desetine na 2,3% u sljedećoj godini. Očekivanja ključne mjere bazične potrošačke inflacije također su revidirana naniže i to za jednu desetinu u toku ove i sljedeće godine.

U svijetlu svega navedenog Vijeće je revidiralo svoja očekivanja podizanja kamatnjaka s tri na dva u sljedećoj godini pri čemu anticipira da će kamatne stope vrhunac u ciklusu dosegnuti na 3,1% u odnosu na ranijih 3,4%. Vijeće je istovremeno snizilo i svoja očekivanja dugoročne neutralne razine kamatnjaka za dvije desetine na 2,8%.

 

Cijene nafte nastavile su bilježiti silazne pritiske te se spustile na najnižu razinu u više od godinu dana uslijed zabrinutosti oko smanjenja potražnje koja dolazi kao posljedica usporavanja rasta uz istovremeno pretjeranu ponudu iste koja dovodi do gomilanja zaliha.

Odluka OPEC-a i Rusije da zajedno smanje proizvodnju za 1,2 milijuna barela nafte dnevno u toku sljedeće godina, nije rezultirala željenim učincima i stabilizirala cijene. U svom posljednjem mjesečnom izvještaju OPEC je tako istaknuo kako će potencijalno biti potrebni daljnji rezovi proizvodnje no pritisak na ponudu dolazi iz zemalja članica izvan OPEC-a kao što su SAD koji je nedavno postao vodeći proizvođač i neto izvoznik nafte.

 

Od ostalih događanja istaknimo kako su talijanski obveznički prinosi zabilježili pad uslijed poboljšanog sentimenta investitora nakon objave kako je talijanska vlada uspjela postići kompromis s Europskom unijom te će se izbjeći proces sankcija. Detalji dogovora još uvijek nisu poznati a fokus investitora se prebacuje na iste kao i na nužno potrebne reforme koje bi osigurale snažniji rast talijanske ekonomije u srednjem roku.