Signalitics

Tjedni pregled svjetskih tržišta: Američki dionički indeksi dosegnuli nove rekordne razine

Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Tjedan iza nas protekao je u znaku povećanog apetita za rizikom nakon što su predsjednik Trump i kineski predsjednik Xi na sastanku u Osaki prošlog vikenda dogovorili obnovu trgovinskih pregovora te je Trump obećao kako SAD zasada neće uvoditi dodatne carine na uvoz kineskih dobara, a ublažio je i retoriku vezanu uz poslovanje kineske kompanije Huawei s američkim partnerima.

Američki dionički indeksi u četvrtak su zabilježili rast peti uzastopni trgovinski dan te dosegnuli nove rekordne razine nakon što je S&P 500 u prvom polugodište godine ostvario najsnažniju stopu rasta od 1987. godine. Europski dionički indeksi također su profitirali od poboljšanog sentimenta na tržištu te je Stoxx 600 trgovanje u četvrtak zaključio na najvišoj razini od lipnja prošle godine.

Europsko vijeće je u tjednu iza nas postiglo dogovor oko imenovanja za neke od vodećih pozicija u Europskoj uniji. Aktualna čelnica MMF-a Christine Lagarde nominirana je za predsjednicu Europske centralne banke dok je Ursula von der Leyen, ministrica obrane Njemačke, nominirana za predsjednicu Europske komisije.

Kao predsjednica MMF-a, Lagarde je zagovarala ECB-ovu politiku kvantitativnog otpuštanja s ciljem borbe s deflacijskim rizicima u 2014. te je podupirala retoriku aktualnog čelnika Draghija. Na sastanku G20 zemalja u proteklom tjednu, Lagarde je istaknula teški udarac s kojim se nosi svjetska ekonomija rast rasta trgovinskih tenzija te je istaknula potrebu za prilagodbom monetarnih politika vodećih centralnih banaka u skladu s nadolazećim objavama ekonomskih indikatora. U skladu s navedenim, izgledno je da će Lagarde, kao nova predsjednica ECB-a, poduprijeti daljnje smanjenje kamatnih stopa te druge prilagodbe monetarne politike u slučaju daljnje deterioracije ekonomskog rasta.

Istaknimo i kako je Lagarde u svojim izjavama pružala podršku reformama euro zone koje su uslijedile nakon svjetske financijske krize te je zagovornik dublje fiskalne i financijske integracije kako bi se povećala mogućnost euro zone da se bori s vanjskim šokovima. Lagarde je stekla bogato iskustvo u vrijeme krize u euro zoni kada je radila kao francuska ministrica financija te čelnica MMF-a što sugerira kako će imati predanost u izgradnji sistema koji bi omogućio euro zoni lakše nošenje s budućim krizama.

Objave ekonomskih indikatora u proteklim danima ipak nisu dale investitorima mnogo razloga za optimizam. Naime, Caixin-Markit indikator sentimenta kineskog prerađivačkog sektora u lipnju je pao na najnižu razinu u proteklih pet mjeseci te se nalazi ispod kritične granice od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. Indikator sentimenta kineskog uslužnog sektora u lipnju je također zabilježio pad te se trenutačno nalazi na najnižoj razini u protekla četiri mjeseca ali i dalje u području ekspanzije.

U SAD-u se ISM indikator sentimenta prerađivačkog sektora spustio na najnižu razinu od kraja 2016. godine dok je indikator sentimenta ne-prerađivačkog sektora zabilježio iznad očekivani pad te se spustio na najnižu razinu od srpnja 2017. godine. Komentari ispitanika istraživanja reflektiraju mješovite osjećaje oko poslovnih uvjeta te sveukupne ekonomske izvedbe gdje se velik dio nesigurnosti može pripisati trgovinskim neizvjesnostima.

Talijanski 2-godišnji prinos spustio se blago ispod nule dok se 10-godišnji prinos spustio ispod 2% po prvi puta od eskalacije proračunskih tenzija u svibnju 2018., nakon što je aktualna populistička vlada revidirala svoje planove potrošnje u namjeri da izgladi odnose s Europskom unijom te izbjegne ulazak u Proceduru prekomjernog deficita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:06