Signalitics

Tjedni pregled: Svjetski dionički indeksi bilježe najbolju kvartalnu izvedbu od 2010.

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.4.2019. u 13:10

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.4.2019. u 13:10

A trader works at his post on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S.,December 26, 2018. REUTERS/Jeenah Moon
Jeenah Moon / REUTERS

Njujorška burza

Na razini prvog kvartala, svjetski dionički indeksi zabilježili su svoju najbolju kvartalnu izvedbu od 2010.godine. FTSE All World dionički indeks je zabilježio rast od 11,4% u toku prvog kvartala ponajviše nošen rastom američkih dioničkih indeksa. S&P 500 zabilježio je svoju najbolju kvartalnu izvedbu od trećeg kvartala 2009. godine te najbolju izvedbu u prva tri mjeseca godine od 1998.godine.

Odluka Fed-a da napravi pauzu od daljnjeg podizanja bazičnog kamatnjaka u toku ove godine te očekivani dogovor između SAD-a i Kine uspješno su kompenzirali zabrinutosti investitora oko usporavanja ekonomske aktivnosti u većini vodećih ekonomija, a s posebnim naglaskom na Kinu te euro zonu.

Unatoč blagom rastu američkih obvezničkih prinosa u zadnjem trgovinskom danu ožujka, sa sveukupnim padom od gotovo 30bb u toku prvog kvartala, isti su zabilježili najsnažniju korekciju od 2016. godine pod pritiskom potrage investitora za sigurnom imovinom.

Tjedan iza nas protekao je u znaku oporavka sentimenta investitora nakon što je isti u prethodna dva tjedna bio značajno narušen strahovima od usporavanja svjetskog ekonomskog rasta. Naime, ISM indeks američkog prerađivačkog sektora porastao je za 1,1 bod na 55,3 bodova u ožujku te time značajno nadmašio tržišna očekivanja. Dodatno, kineski Caixin-Markit indeks prerađivačkog sektora zabilježio je rast u ožujku nakon tri mjeseca uzastopnog pada. Indikator se tako ponovno nalazi kritične razine od 50 bodova koja se smatra uobičajenom granicom koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. Dodatno, sentiment u kineskom sektoru usluga u ožujku dosegnuo je najvišu razinu u proteklih 14 mjeseci. Potrebno je još dokaza kako bi mogli reći da se kineska ekonomija stabilizirala, ali posljednje objave daju razloga za vjerovati da su mjere monetarne i fiskalne relaksacije polučile pozitivne učinke.

Sig_4/4_1

 

Nažalost Njemačka nije uspjela slijediti pozitivnu izvedbu SAD-a i Kine. Naime, početkom tjedna objavljeni revidirani podaci PMI indikatora sentimenta prerađivačkog sektora Njemačke su pokazali kako je isti revidiran dublje u negativan teritorij, sa 44,7 na 44,1 bod, najnižu razinu od dužničke krize u euro zoni te znatno ispod kritične razine od 50 bodova.

Sig_4/4_2

 

U toku tjedna objavljeno je kako su Kina i SAD riješile većinu spornih pitanja oko novog trgovinskog sporazuma te kako preostaje dogovoriti samo implementaciju i načine osnaživanja primjene istog. Pregovori su se nastavili u toku ovog tjedna te se špekulira kako bi ubrzo moglo i doći do konačnog sporazuma između dvije strane.

Oporavak sentimenta rezultirao je i rastom njemačkih i američkih obvezničkih prinosa, gdje se američki obveznički prinos ponovno nalazi iznad 2,5%.

Sig_4/4_3

Cijena Brent nafte premašila je razinu od 70 dolara po barelu te se njome trenutno trguje nadomak tih razina, odnosno uz rast od gotovo 40% na ytd razini uslijed smanjene proizvodnje u Venezueli i Iranu pod utjecajem američkih sankcija te smanjenje proizvodnje od strane OPEC-a s ciljem rasta cijena. SAD pritom i dalje zahtijevaju niže cijene te nastavljaju povećavati svoju proizvodnju. Značajniji rast s ovih razina pritom ne smatramo izglednim uslijed smanjene potražnje uzrokovane usporavanjem rasta svjetske ekonomije te rasta američke proizvodnje.