Signalitics

Tjedni pregled: Rast američkih indeksa predvođen oporavkom tehnološkog sektora

Američki dionički indeksi jučer su zabilježili rast zbog oporavka dionica tehnološkog sektora
Wall Street burza
 Profimedia, UPI

Nakon korekcije početkom tjedna, američki dionički indeksi jučer su zabilježili pozitivnu izvedbu nošeni oporavkom dionica tehnološkog sektora nakon iznad očekivane objave zarade Apple-a u drugom kvartalu gdje je neto dobit kompanije skočila za 32% na 11,5 milijardi dolara. Ovo je četvrti uzastopni kvartal u kojem je kompanija uspjela ostvariti dvoznamenkasti rast prihoda.

Usprkos turbulentnom mjesecu i zabrinutostima investitora oko američke trgovinske politike, američki dionički indeksi zabilježili su solidnu izvedbu u srpnju nošeni generalno snažnim objavama zarada kompanija koje se podržane poreznim rasterećenjem ali i sentimentom koji se i dalje nalazi na najvišim razinama u proteklih nekoliko godina.

Dodatno, optimizam investitora jučer je nošen i medijskim napisima u toku dana o početku novih pregovora o budućnosti trgovine između SAD-a i Kine kojima bi se spriječio nastavak sukoba između dvije ekonomije.

Novi nameti od strane SAD-a na 16 milijardi dolara vrijednosti uvoza kineskog proizvoda trebali bi stupiti na snagu u sljedećih nekoliko dana, ali tržišta špekuliraju kako bi moglo doći do odgode u nedostatku detaljnog popisa proizvoda na koje će se nameti odnositi ali i najavljenih novih pregovora.

Podsjećamo kako je Trump nedavno postigao dogovor i sa Europskom komisijom kojim će se također započeti nova runda pregovora o robnoj razmjeni te koji jamče odgodu implementacije novih carina barem na neko vrijeme.

Fokus investitora jučer je uvelike bio na objavi BDP-a i inflacije eurozona. Naime, rast eurozone zabilježio je daljnje usporavanje u drugom kvartalu godine na 2,1% godišnje nakon rasta od 2,5% u prvom kvartalu. Ipak, ovakva objava podaka konzistentna je sa posljednjim projekcijama ECB-a koje upućuju na prosječnu stopu rasta od 2,1% u 2018.

Istovremeno, jučer objavljeni podaci o inflaciji eurozone u srpnju ukazuju na rast iste od 2,1% godišnje, odnosno rast bazične inflacije od 1,1% godišnje što je za jednu desetinu više u odnosu na tržišna očekivanja. Rast inflacije posljedica je rasta cijena energenata u toku prve polovice godine, dok će isto u konačnici se indirektno prenositi i na bazičnu inflaciju s obzirom na korištenje energenata u proizvodnji ostalih dobara.

Ipak, bazična inflacija eurozone ostaje nisko u relativnim terminima i značajno ispod ECB-ovog srednjoročnog cilja od 2% dok je ECB u toku prošlog tjedna potvrdila svoju namjeru zadržavanja kamatnih stopa na trenutno niskim razinama sve dok inflacija ne pokaže znakove samoodrživog jačanja i kretanja prema cilju i zasigurno barem kroz ljeto sljedeće godine.

Investitori će danas popratiti sastanak Vijeća Fed-a gdje tržišta anticipiraju zadržavanje bazičnog kamatnjaka nepromijenjenim, ali i potvrdu Fed-ovih postojećih očekivanja oko još dva podizanja bazičnog kamatnjaka u nastavku godine. Imajući na umu snažan rast i izvedbu tržišta rada, sve osim optimistične poruke bilo bi iznenađenje za tržište. Očekujemo da glavna poruka Fed-a ostane nepromijenjena uslijed značajnog fiskalnog stimulansa, kontinuiranog rasta inflatornih pritisaka i snažne izvedbe ekonomskih indikatora u nedavnom periodu.

Nastavak normalizacije monetarne politike Fed-a podupire snažniji dolar kojem u prilog ide i izgledno povećana potražnja za valutom uslijed povećanja repatrijacije dobiti nakon poreznog rasterećenja.

Crobex je u srpnju zabilježio rast od 0,2% nošen pozitivnim objavama zarada pojedinih kompanija uz još uvijek niske volumene trgovanja na Zagrebačkoj burzi uslijed negativnog sentimenta investitora povezanih sa restrukturiranjem Agrokora i znatnih gubitaka koje su pretrpjeli manjinski dioničari. Na ytd razini Crobex se još uvijek nalazi u negativnom teritoriju uz gubitak od 1,24%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:10