Signalitics

Tjedni pregled: Nastavljene turbulencije na tržištu dionica zbog pada tehnološkog sektora

OECD objavio svoje posljednje prognoze prema kojima očekuje usporavanje ekonomskog rasta
Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

Turbulencije na američkom dioničkom tržištu nastavljene su početkom ovog tjedna pri čemu su S&P 500 i Dow Jones svoje ovogodišnje povrate spustili u negativan teritorij u prva dva trgovanja uslijed snažnih pritisaka na cijene dionica energetskog sektora radi pada cijene nafte te nastavka korekcije vodećih izdanja tehnološkog sektora uslijed straha investitora od rasta kamata i troškova financiranja te usporavanja rasta potražnje radi očekivanog usporavanja rasta američke te svjetske ekonomije u sljedeće dvije godine. Blagi oporavak dioničkog sektora u srijedu nije bio dovoljan da izbriše gubitke iz prethodna dva dana trgovanja dok je u četvrtak američko tržište zatvoreno radi Dana zahvalnosti.

OECD je u srijedu objavio svoje posljednje ekonomske prognoze prema kojima očekuje usporavanje rasta svjetske ekonomije sa 3,7% na koliko je procijenjen rast u 2018. na 3,5% u naredne dvije godine što je treći puta ove godine da je organizacija revidirala svoja očekivanja rasta naniže.

OECD–ov glavni ekonomist je upozorio na akumulaciju niza rizika koji bi mogli izazvati neželjene posljedice i usporavanje svjetskog ekonomskog rasta. Kao prvo, daljnje trgovinske napetosti imat će nepovoljan učinak na robnu razmjenu i rast BDP-a te dovesti do neizvjesnosti u poslovnim planovima i investicijskim odlukama. Kao drugo, zaoštravanje financijskih uvjeta moglo bi ubrzati odljev kapitala s tržišta u nastajanju. Na trećem mjestu OECD je istaknuo očekivano usporavanje Kine koje bi također negativno utjecalo na ekonomije tržišta u nastajanju ali i razvijene ekonomije ukoliko se šok iz Kine prelije u značajan pad svjetskih dioničkih indeksa i više premije rizika.

Unatoč blagom oporavku u srijedu, cijene nafte nastavile su bilježiti generalno silaznu putanju i ovaj tjedan uz pad cijene WTI i Brent nafte od 3,7% i 5,2% u prosjeku u prva tri trgovinska dana pri čemu se istima trguje na najnižim razinama u proteklih godinu dana.

Pad cijena od gotovo 20% od početka studenog uzrokovan je pretjeranim rastom ponude nakon što je postalo izgledno da će sankcije SAD-a prema Iranu uzrokovati manje pritiske na iranske izvoznike nafte nego što se to inicijalno očekivalo uz istovremeni iznad očekivani rast američke proizvodnje te ostalih vodećih proizvođača nafte. Naime, proizvodnja OPEC-a je također značajno porasla od ljeta uslijed anticipacije članica da će smanjenje ponude iranske nafte rezultirati nedostatkom ponude iste. Poseban rast proizvodnje zabilježila je Saudijska Arabija te Ujedinjeni Arapski Emirati a neočekivani oporavak proizvodnje zabilježen je i u Libiji. Istovremeno Rusija i SAD su nedavno podigli svoju proizvodnju na rekordno visoke razine te se očekuje nastavak rasta proizvodnje u SAD-u i u 2019. godini. Sve navedeno implicira pretjeran rast ponude nafte u odnosu na potražnju u sljedećoj godini a što potvrđuju daljnje silazne revizije rasta. U svijetlu navedenog OPEC je sklon ponovnom smanjenju proizvodnje kako bi se cijene nafte stabilizirale dok se istome oštro protivi SAD a nije u potpunosti jasan niti stav Rusije koja je ranije sudjelovanja u OPEC-ovom smanjenju proizvodnja no sada se čini sklonija zadržavanju proizvodnje netaknutom oko trenutnih razina. Sljedeći sastanak OPEC-a na rasporedu je u prosincu kada bi trebali dati nešto jasniju sliku kretanja ponude nafte u narednom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:13