Signalitics

Tjedni pregled: Blagi oporavak američkih dioničkih indeksa nakon govora čelnika Fed-a

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.6.2019. u 12:11

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.6.2019. u 12:11

WASHINGTON DC USA United States Federal Reserve Bank building on Constitution Avenue. The Marriner S. Eccles Federal Reserve Board Building, on Constitution Avenue between 20th and 21st Streets, NW, Washignton, DC, was designed by Paul Phillipe Cret and completed in 1937., Image: 12144507, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Zgrada FED-a u Washingtonu

Nakon normalizacije monetarne politike u proteklim godinama Fed je u posljednjih nekoliko mjeseci usvojio nešto oprezniju retoriku te je izražena namjera centralne banke da bude strpljiva prije donošenja daljnjih odluka o promjeni bazičnog kamatnjaka. Komentari vodećih članova Fed-a, čelnika Powella te zamjenika Claride, ovaj su tjedan počeli pripremati tržište na odmak od te retorike i potencijalno smanjenje bazičnog kamatnjaka u narednim mjesecima.

Od ožujka Fed fund futures kotacije pokazuju kako se dio tržišnih sudionika kladi na smanjenje kamatnjaka u SAD-u do kraja godine, ali Fed do sada nije pokazivao namjeru pridruživanja ovom stavu. U suštini razloga za potonje i nije bilo s obzirom na snažan rast američke ekonomije u prvom kvartalu i mješovite, ali solidne objave ekonomskih indikatora u drugom kvartalu.

Ipak, eskalacija trgovinskih tenzija s Kinom i odnedavno s Meksikom ne ide u prilog izvedbi američke ekonomije i dionički indeksi su se našli pod snažnim pritiskom u toku mjeseca. Američki obveznički prinosi su zabilježili značajne silazne pritiske dok je krivulja prinosa invertirana već neko vrijeme. Invertirana krivulja prinosa prethodila je svakoj recesiji u SAD-u od Drugog svjetskog rata. U svjetlu navedenog, ne iznenađuje što Fed želi pokazati tržištu svoju spremnost da djeluje ukoliko prilike to budu zahtijevale.

 

Ovakva retorika Fed-a pomogla je oporavku američkih te ostalih vodećih svjetskih dioničkih indeksa nakon što su isti zabilježili korekciju početkom tjedna uslijed narušenog sentimenta nakon što je američki predsjednik Trump najavio uvođenje carina na uvoz meksičke robe u zemlju ukoliko zemlja ne pomogne u borbi s imigrantima koji prelaze američku granicu. Budući da su SAD prošle godine sklopile novi trgovinski sporazum s Meksikom, ovakva retorika pokazala je SAD kao nepouzdanog trgovinskog partnera te pojačala vjerojatnosti oko daljnjih trgovinskih sukoba.

Dodatno, američki tehnološki sektor se našao na udaru uslijed Sporazuma između Ministarstva pravosuđa i Federalnog trgovinskog povjerenstva koji je utro put antitrustovskim istragama Googlea, Facebooka, Amazona i Applea te je u jednom danu izbrisano preko 130 milijardi dolara tržišne vrijednosti spomenutih kompanija.

Ovo označava potencijalno presudan pomak za američki tehnološki sektor budući da su i Trumpova administracija i Kongres signalizirali oštriji stav o digitalnom natjecanju nakon što je dugi niz godina primarni antitrustovski rizik za velike američke tehnološke kompanije proizlazio iz regulative Europske unije. Kompanije su odbile komentirati navode oko početka istrage.

Pretežito slabljenje američkog dolara koje je započeto prošli tjedan se nastavilo i u toku ovog se je par EUR/USD dosegnuo najvišu razinu od druge polovice travnja uslijed negativnih implikacija potencijalnog smanjenja bazičnog kamatnjaka na američki dolar.

 

Istaknimo i kako je Europska komisija objavila preporuke po državama članicama u sklopu Proljetnog paketa Europskog semestra 2019. u kojima je dala smjernice ekonomske politike za sve države članice EU za sljedećih 12 do 18 mjeseci. Europska komisija pritom je istaknula kako Italija nije uspjela postići dogovorene ciljeve smanjenja potrošnje i javnog duga koji je s udjelom od 132% BDP-a drugi po redu najveći u euro zoni čime je utrnut put za pokretanje procedure prekomjernog deficita nad Italijom i uvođenje sankcija.