Signalitics

Tjedni pregled: Američki dionički indeksi u plusu četvrti uzastopni trgovinski dan

Pozitivno na sentiment investitora odrazilo se i ublažavanje retorike američke centralne banke
Njujorška burza
 Jeenah Moon / REUTERS

Tjedan iza nas protekao je u dobrom raspoloženju na svjetskim financijskim tržištima gdje su američki dionički indeksi zabilježili pozitivnu izvedbu četvrti uzastopni trgovinski dan u srijedu uslijed optimizma oko očekivanog kompromisa između SAD-a i Kine nakon što su ovotjedni trgovinski pregovori između dvije zemlje produljeni.

Dodatno, pozitivno na sentiment investitora odrazilo se i ublažavanje retorike američke centralne banke po pitanju daljnjeg intenziteta podizanja bazičnog kamatnjaka. Naime, posljednje bilješke Vijeća sa sastanka održanog u prosincu pokazale su većina članova smatra kako u uvjetima suzdržanog rasta inflacije nema potrebe za snažnijim rastom kamatnih stopa kao i daje potrebna strpljivost prije sljedeće odluke o podizanju kamatnjaka.

Podsjećamo kako je Fed na svom posljednjem sastanku u prosincu podignuo bazični kamatnjak za 25bb što je ujedno bilo i četvrto podizanje kamatnjaka u toku prošle godine. Istovremeno, članovi Vijeća su revidirali svoja ovogodišnja očekivanja rasta kamatnjaka s tri podizanja na dva podizanja po 25bb. Istovremeno, trenutne razine američkih prinosa kao i kotacije Fed fund futuresa pokazuju kako tržište ne očekuje daljnje zaoštravanje monetarne politike.

U toku tjedan nastavljeni su uzlazni pritisci na cijenu nafte čime je rast cijena premašio 20% u protekla dva tjedna. Cijena Brent nafte tako se ponovno popela iznad 60 dolara po barelu nafte nakon što je ministar energetike Saudijske Arabije izjavio kako će učiniti što god je potrebno kako bi se cijene nafte stabilizirale uz odbacivanje navoda kako je ciljana razina cijena oko 80 dolara po barelu. U prilog rastu ide i solidan napredak pregovora između SAD-a i Kine koji bi podržao rast i potražnju za energentima obje ekonomije u narednom periodu.

Dok su posljednje objave ekonomskih indikatora za Njemačku nastavile ukazivati na daljnje usporavanje rasta najveće ekonomije euro zone, stopa nezaposlenosti euro zone pala je na 7,9% u studenom što je po prvi puta da se ista spustila ispod razine od 8,0% u zadnjih deset godina.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj tako iznosi svega 3,3% dok se u Nizozemskoj nalazi na 3,7%. Ipak, situacija i dalje ostaje alarmantna na periferiji. Grčka, Španjolska, Italija i Francuska i dalje bilježe stopu nezaposlenosti iznad pred kriznih razina. Na razini euro zone stopa nezaposlenosti mladih također se nalazi iznad pred kriznih razina te blago ispod 17%. Jedna trećina mladih ispod 25 godina koji su sposobni rad nije u mogućnosti naći posao u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:24