Signalitics

Tjedni pregled: Američki dionički indeksi bilježe najbolju izvedbu u zadnjih osam mjeseci

Američki bazični kamatnjak nalazi tek neznatno ispod svoje neutralne razine
Wall Street
 Profimedia, Alamy

Nakon značajnih silaznih pritisaka koje su zabilježili u listopadu te većem dijelu studenog, američki dionički indeksi u prva tri trgovinska dana ovog tjedna nalaze se u pozitivnom teritoriju pri čemu su u srijedu zabilježili svoju najbolju izvedbu u proteklih osam mjeseci te svoje ovogodišnje prinose vratili u pozitivan teritorij.

Do pomaka dolazi nakon što je guverner Fed-a Powell u svom posljednjem govoru istaknuo kako se američki bazični kamatnjak nalazi tek neznatno ispod svoje neutralne razine, odnosno one razine koja niti djeluje stimulirajuće na ekonomski rast niti destimulira ekonomsku ekspanziju. Tržišta su spomenutu izjavu protumačila kao potencijalan znak da se Fed približava završetku svog ciklusa podizanja kamatnjaka te da kamate u kratkom roku neće premašiti svoju srednjoročnu razinu kao što su to dale naslutiti posljednje projekcije američke centralne banke.

U ostatku tjedna fokus investitora bit će na sastanku G20 zemalja u Argentini gdje će se sastati američki predsjednik Trump i kineski predsjednik Xi Jinping kako bi dogovorili budućnost trgovinskih odnosa između dvije ekonomije. Ususret sastanku, Trump je zaprijetio povećanjem stope carina na uvoz kineske robe s dosadašnjih 10% na 25%, kao i nametanje carina na preostali uvoz kineskih roba ukoliko se ne uspije postignuti dogovor. S druge pak strane, Kina je usvojila nešto optimističniju retoriku te obećala snažnije otvaranje zemlje prema ekonomskim partnerima te snažniju zaštitu intelektualnog vlasništva i značajno povećanje uvoza sa stranih tržišta koji su ujedno i ključni kamen spoticanja u trenutnim odnosima sa SAD-om.

Na domaćem tržištu fokus je bio na objavi bruto domaćeg proizvoda za treći kvartal godine gdje su podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali rast od 2,8% godišnje čime su značajno nadmašena naša očekivanja rasta te konsenzus očekivanja analitičara od 2,3%.

Privatna potrošnja ostala je snažni pokretač rasta uz rast od 2,7% godišnje ali ipak ispod prosječnog rasta od 3,7% u prvoj polovici godine. Ovo je ujedno i najniža stopa rasta potrošnje kućanstava od kraja 2015. godine. Istovremeno, značajno je ubrzao rast državne potrošnje sa 2,6% u prvoj polovici godine na 3,9% u trećem kvartalu. Umjereno ubrzavanje zabilježile su investicije s rastom od 3,7% nakon prosječnog povećanjaod 3,3%u prvoj polovici godine. Kontribucija neto izvoza roba i usluga ukupnom rastu bila je blago pozitivna (+0,1 postotni bod) pri čemu je izvoz usluga zabilježio solidan rast od 2,5% godišnje usprkos značajnom usporavanju rasta stranih turističkih noćenja u istom periodu. Izvoz roba je nakon prosječnog rasta od 2,8% u prvoj polovici godine ubrzao na 5,2% a ubrzanje je zabilježio i rast uvoza koji se povećao sa 3,7% na 4,8% u istom periodu.

Zadržavamo naša očekivanja prosječnog rasta BDP-a od 2,8% u 2018. pri čemu anticipiramo umjereno ubrzanje rasta u zadnjem kvartalu godine uslijed učinka niske baze iz istog perioda 2017. s privatnom potrošnjom kao glavnim pokretačem rasta uslijed nastavka rasta raspoloživog dohotka stanovništva po osnovi povećanja plaća, rasta zaposlenosti, kamatnih stopa na rekordno niskim razinama koje olakšavaju teret servisiranja dugova stanovništva i oporavka kreditne aktivnosti, a u kontekstu tradicionalno više potrošnje u blagdanskom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:21